Diamant Salihu och gruppchattar där morduppdrag i Danmark annonseras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om gruppchattarna där morduppdrag annonseras ut. Hör mer i klippet. Foto: SVT

16-åring rymde från HVB-hem i Härnösand – misstänks för mordförsök i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I somras gick dansk polis ut och varnade om en ny trend – att svenska tonåringar rekryteras av danska kriminella gäng. I april 2024 rymde en HVB-hemsplacerad 16-åring från Härnösand till Danmark. Nu misstänks han för mordförsök.

”Jappare behövs Danmark halv mille finns att hämta (500k)”. Så kan ett meddelande lyda i den krypterade appen Telegram när gängkriminella söker personer som kan utföra våldsbrott.

Rymde från HVB-hem i Härnösand

I gängkriget i Danmark får svenska ”barnsoldater” en central roll. I november kommer en rättegång hållas i Danmark där en 16-årig pojke är misstänkt för mordförsök. Han rymde från ett HVB-hem i Härnösand tidigare i år, rapporterar Dagens Nyheter.

Svenska kriminella i Danmark

Pojkens mamma säger till tidningen att han gått ut för att röka, och hade då sprungit mot tågstationen och tagit ett tåg söderut. Enligt henne hade han blivit lovad 300 000 kronor, en lägenhet att bo i och fickpengar.

– Vi har inte tidigare sett det i Danmark, att man kan beställa unga svenskar via sociala medier för att begå mord och allvarlig kriminalitet här, säger kriminalreportern Astrid Søndberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet