Länssjukhuset i Sundsvall. Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur ansvarig politiker ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Elina Backlund Arab (S) svarar efter att ha sett videon med Isak som fick vänta på vård. Foto: Ylva Holmgren/SVT Anna Beijron/SVT

Ansvarig politiker i region Västernorrland om barn som får vänta på hjälp vid adhd – ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Det görs flera satsningar i region Västernorrland för att öka stödet och minska väntetiderna till utredning och behandling av adhd. Det hävdar ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Elina Backlund Arab (S).

– Det har varit alldeles för långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin och det är inte acceptabelt.

– Vi måste ställa om våra arbetssätt så att vi kan möta barn tidigare. Man ska få rätt hjälp och stöd även innan diagnos, säger Elina Backlund Arab (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon berättar att man jobbar med frågan på olika sätt.

Köerna till BUP

– De som har störst behov ska få vården först. Det är dem vi prioriterar, säger Elina Backlund Arab (S).

Ojämlik vård i landet

– Vården är tyvärr inte jämlik i Sverige idag. Men vi har gjort satsningar på barnpsykiatrin och barn- och ungdomsentrén. Det här är ett prioriterat område.

Hon berättar om svarstider på endast 45 minuter, istället för ”flera dagar” hos barn- och ungdomsentrén. Dit kan barn mellan 6 och 14 år och deras vårdnadshavare söka stöd vid lindrig till måttlig psykisk ohälsa.

Får alla rätt diagnos?

Samtidigt lyfter hon frågan om feldiagnosticering.

– Det finns till och med kliniker för att avdiagnosticera barn när de blir vuxna från adhd-diagnoser. Det ska vara rätt medicinering till rätt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet