• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emelie från Timrå fick felaktigt provsvar – gick med magbesvär i fem månader

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Lindeberg i Timrå fick väldigt ont i magen och tvingades springa på toaletten uppåt 20 gånger per dygn, men trots akuta besvär fick hon vänta på både provsvar och diagnos hos sin vårdcentral i Sundsvall.

– Varje gång jag ringde kände jag mig jobbig att behöva tjata, berättar hon.

SVT Nyheters granskning av drygt 1 000 anmälningar  till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visar att det är många patienter som fått sin diagnos eller behandling försenad på grund av brister och missar i primärvården. Emelie är en av dem.

Inga lediga tider

Det var sommaren 2018 som Emelie fick magbesvär. Hon ringde då hälsocentralen centrum i Sundsvall, för att få hjälp.

Vården – Val 2022

– De hade ingen tid och bad mig gå till primärvårdsjouren men det gjorde jag inte. Vi hade just varit utomlands och jag tänkte att jag kanske fått i mig något konstigt. Men det blev bara värre och värre.

Felaktigt positivt besked

En månad senare hörde hon av sig igen och fick en tid hos sin hälsocentral. Men tre veckor efter provtagning hade hon inte hört ett ljud och tog återigen kontakt med hälsocentralen.

– Då fick jag svar att proverna såg bra ut.

Uppmanades köpa fruktdryck

Det skulle visa sig vara ett felaktigt besked. Besvären kvarstod och Emelie sökte hjälp, igen.

– Jag fick rådet att dricka Proviva och gå på apoteket och köpa tabletter för magen.

Kraftigt inflammerad tarm

Men det hjälpte inte. När hon på nytt hör av sig får hon motsatt besked: De första provsvaren är avvikande. Det tas nya prover och till sist får hon en remiss till gastroenheten på Sundsvalls sjukhus och där ställer man diagnosen Ulcerös colit.

– De såg direkt att tarmen var jätteinflammerad. Jag fick medicin samma dag. Och jag har svarat jättebra på medicinen.   

Emelie har nu bytt vårdcentral. Hon säger att hon är jättenöjd med den vård hon får på sjukhuset och även den läkare som hon till sist fick hjälp av hos vårdcentralen.

Ulcerös colit

Ulcerös kolit är en så kallad inflammatorisk tarmsjukdom.

Det vanligaste är att bli sjuk första gången när man är mellan 20 och 40 år, men även barn och äldre kan bli sjuka.

Sjukdomen går i så kallade skov. Det betyder att du har perioder med besvär. Mellan perioderna mår du bättre. Vilka besvär du får och hur länge de varar är olika från person till person.

De allra flesta som har ulcerös kolit behöver någon form av behandling. Behandlingen dämpar inflammationen och lindrar symtomen

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet