Hon berättar om medlemmar som går till andra arbetsgivare eller väljer att bli timvikarie i stället för att bli fast anställd.
– Man pallar inte, det är många kringuppgifter och man vill kunna påverka sina scheman.
Älskar jobbet men inte just nu
Nyligen berättade SVT Nyheter Västernorrland om allvarliga missförhållanden inom äldreomsorgen i Sundvalls kommmun och att avvikelser kan hänga ihop med bristande bemanning.
– Har man mycket vikarier får man inte den kontinuitet man eftersträvar. Många älskar våra jobb, men man älskar inte hur det ser ut just nu, säger Åsa Selander och fortsätter:
– Det är bra att det finns ett avvikelsesystem så att man ser att här fattas det någonting. Så att man ser att vi behöver vara fler.
Lite personal – mycket att göra
Hon säger att det kan vara tre personer som tar hand om sexton äldre. Att det då uppstår avvikelser där man brister i omsorg är inte konstigt, menar hon.
– Jag är inte förvånad alls. Man måste betala någonstans då vi är för få personer. Vi arbetar ju ständigt under stress och press.
Ny teknik ersätter inte en varm hand
Samtidigt som det blir fler och fler äldre att ta hand om, minskar intresset för att jobba i omsorgen. Även om tekniska hjälpmedel kan underlätta arbetet kan det inte göra underverk.
– Det kommer aldrig att kunna ersätta en undersköterskas varma hand och omvårdnad. Aldrig, understryker Åsa Selander.
I klippet: Hör henne svara på tre frågor om personalkrisen i äldreomsorgen i Sundsvall.