Carina Melander, en äldre kvinna med vitt hår och glasögon, intervjuas av SVT inne i ett rum med hyllor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carina Melander, huvudskyddsombud på Kommunal, om hur Sundsvalls kommun kan få personalen att stanna i äldreomsorgen, i stället för att fly därifrån. Foto: Anna Beijron/SVT

Kommunals kritik: Vårdpersonal i Sundsvall städar 3000 timmar per år – på ett enda boende

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal har flera konkreta förslag på hur Sundsvalls kommun kan bära sig åt för att vårdpersonal ska välja att jobba i äldreomsorgen, i stället för att fly därifrån. Det handlar framför allt om att renodla arbetsuppgifterna och minska på det som inte rör omvårdnad.

– Det behövs mer samsyn, vad är vårdbiträdets roll, vad är undersköterskans roll, vad kan andra göra? Det ser olika ut på olika ställen, säger Carina Melander, huvudskyddsombud för Kommunals vård- och omsorgssektion i Sundsvall sedan 15 år.

Hon menar att nya arbetsuppgifter läggs till utan att några tas bort, vilket gör att personalen inte hinner med.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

– Vi har räknat ut att det kan finnas ett trettiotal kringuppgifter som städning och beställningar. Vårdpersonal kan stå i matkö och handla.

”Kommit smygande”

Hon definierar kringuppgifter som något som inte rör direktkontakt med vårdtagarna. 

– Det kan handla om matbeställningar, städning, tvätt och dokumentation. På en arbetsplats har en kollega räknat ut att pesonalen städar 3000 timmar per år. Är det det en omvårdpersonal ska göra?

Uppmanar personalen att rapportera

Hon menar att arbetsgivaren behöver säkra kompetensen hos de anställda men också säkra och kontrollera arbetsmiljön.

– Vad är det för tillbud vi har? Man behöver systematiskt bedöma arbetsplatsen. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att man hinner, annars leder det till en sjukskrivning eller att man säger upp sig. Man måste göra något här och nu. Man kan inte vänta.

I klippet: Hör huvudskyddsombudet om hur kommunen kan skapa en arbetsmiljö som får personalen att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet