Det är nya EU-regler om dygnsvila som ligger bakom, regler som är tänkta att gagna arbetstagarna. Det svenska kollektivavtalet uppfyller i dag inte kravet på elva timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod. De nya reglerna ska börja gälla den 1 oktober i år.
Men bland ambulansanställda som ofta pendlar längre sträckor till arbetspassen ser man de nya reglerna som en försämring. Att kunna jobba dygnslånga pass och sedan vara ledig en längre tid har passat många.
– Vi vill ha dygn kvar, vi vill jobba på dygn och vi kan göra det för vår belastning tillåter det. Vi har ju jour på arbetstid då vi kan återhämta oss, sa Christer Norman, ambulanssjuksköterska i Sollefteå, till SVT tidigare i somras.
Ingen dispens ännu
Elina Backlund Arab, (S) är högsta ansvarig politiker som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon säger till SVT att det kommer att bli ”väldigt, väldigt svårt” att få en lösning på plats före 1 oktober. Samtidigt är hon beredd att ta till alternativet att söka dispens under en kortare tid.
Det är fem veckor kvar till de nya reglerna ska gälla, har ni sökt dispens ännu?
– Nej, det har vi inte gjort, säger Elina Backlund Arab.
Hör hennes syn på situationen i klippet
Svårt att få undantag från nya reglerna
Det finns möjlighet att ansöka om dispens från de nya reglerna, men då måste flera villkor vara uppfyllda, och arbetsgivaren ska ”prövat alla möjligheter att bemanna på annat sätt”.
Dispens kan beviljas om det gäller verksamhet inom området ”liv, hälsa och säkerhet som som inte kan anstå till annat tillfälle”, eller behovet att säkra bemanningen.
Samtidigt är det först i februari 2024 som överenskommelsen om den här möjligheten om dispens träder i kraft, detta för att sätta press på arbetsgivaren att göra allt som går för att ställa om verksamheten efter de nya reglerna.