Till vänster i bild syns en person som hämtar ut ett paket. Till höger sitter Anna Karlsson, samordnare för narkotikarelaterade frågor på Länsstyrelsen Västernorrland. Hon tittar rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Länsstyrelsen Västernorrland, polisen och kommunerna samarbetar för att försvåra handeln med illegala varor. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västernorrland om dopingbeslag: ”Tips som aldrig varit möjliga förra året”

Uppdaterad
Publicerad

”Tillsammans mot illegala försändelser” kallas metoden som är ett samarbete mellan länsstyrelse, polis och kommuner. Målet är att försvåra handeln med illegala varor, som knark och vapen via postflödet.

I samband med att den nya postlagen trädde i kraft började Länsstyrelsen Västernorrland att ta fram en ny arbetsmetod som ska hjälpa till att försvåra för den organiserade brottsligheten, detta genom ökad kunskap och samverkan på lokal nivå.

– Härnösand och Kramfors har kommit igång och genomfört sina första samverkansmöten med polis, tull och personal som jobbar med postflödet, säger Anna Karlsson, samordnare för narkotikarelaterade frågor vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Samarbetet mellan länsstyrelsen, polisen och kommunerna sker i de fyra nordligaste länen: Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Ändrade regler om tystnadsplikt

För ett år sen, den 2 januari 2023 trädde den nya postlagen i kraft, då ändrades reglerna om tystnadsplikt. Postombud och andra som hanterar brev och paket får larma myndigheter om de misstänker att innehållet kan ge fängelsestraff.

– De dopingbeslag som gjordes här i Västernorrland tidigare i år, alla kom efter tips som inte hade varit möjliga förra året, säger Anna Karlsson, som ser att arbetsmetoden kan hjälpa till att försvåra för den organiserade brottsligheten.

Det här är nya postlagen

Lagändringen trädde i kraft den 2 januari 2023. Ändringen ger aktörer i postverksamheten möjlighet att bryta sekretessen och lämna uppgifter som rör misstanke om brott till brottsbekämpande myndigheter.

Tull och polis får även större möjligheter att begära in information från postaktörer.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.