Kommunpolisen Henrik Blusi visar en bit hasch

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kommunpolisen i Sundsvall visar upp några typiska beslag som de gjort i postförsändelser. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Polisen i Sundsvall gör fler narkotikabeslag efter ny postlag

Uppdaterad
Publicerad

I knappt ett år har den nya postlagen funnits som gör att postaktörer kan bryta sekretessen och meddela polisen om de misstänker brott – och mängden beslag har ökat.

– Syftet är att minska de illegala försändelser med narkotika, vapen och sprängmedel, säger Henrik Blusi, tillförordnad kommunpolis i Sundsvall.

Totalt beslagtogs 1100 illegala försändelser under första halvan av 2023 i hela landet. I snitt beslagtogs 185 narkotikaförsändelser per månad under perioden i hela landet.

En miljon försändelser

Majoriteten av beslagen innehöll narkotika, dopningsmedel och narkotikaklassade läkemedel. De narkotikaklassade läkemedlen står för den största andelen av beslagen.

Polisen uppskattar att upp emot en miljon försändelser med narkotika skickas inom landet med posten varje år.

Tillsammans mot illegala försändelser

Postaktörer kan sedan ett år tillbaka tipsa polisen och andra brottsbekämpande myndigheter om misstänkta brev och paket.

Under nästa år kommer polisen i Sundsvall att utbilda personal som hanterar postförsändelser.

Det här är nya postlagen

Lagändringen trädde i kraft den 2 januari 2023. Ändringen ger aktörer i postverksamheten möjlighet att bryta sekretessen och lämna uppgifter som rör misstanke om brott till brottsbekämpande myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.