Sköra människor på olagliga stödboenden – nu granskas även Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds en granskning av socialtjänsten i Sundsvalls kommun med anledning av de placeringar kommunen gjort på det kritiserade stödboendet Guldgården i Timrå och Malmgården i Sundsvall. Frågan är hur kommunen kunnat placera sköra människor på ett boenden som saknat tillstånd.

Sundsvalls kommun tillhör de kommuner som utnyttjat de stödboenden som i veckan fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

”Det är allvarligt”

I veckan har IVO beslutat inleda en granskning av kommunens hantering av placeringarna. De båda boendena har saknat tillstånd och det är oklart om de boende fått den vård och det stöd de har haft rätt till.

– Det är allvarligt det som skett. De verksamheter det handlar om har inte genomgått en tillståndsprövning och det innebär att IVO inte gjort en bedömning av vare sig kvalitet, lämplighet eller att de som placerats där får bra insatser, säger Pia Karlsson enhetschef vid Inspektionen för vård och omsorg.

Inget av de stödboenden som kritiserats har haft tillstånd att bedriva dygnet-runt-vård som riktat sig till människor med stora svårigheter. Det här innebär att den myndighet, IVO,  som skall granska  kvalitet och innehåll i vården saknat insyn.

Kommuner får kritik

Ändå har verksamheten kunnat fortgå med stöd av placeringar som gjorts av flera kommuner: Sundsvall, Sollefteå, Härnösand och Stockholm.

Sundsvall har placerat fem personer på Guldgården och ytterligare två på Malmgården. Båda boenden drivs av Timråföretaget Västernorrland utveckling och omvårdnad AB.

På Guldgården har det rört sig om boende med missbruk och psykiska problem medan det på Malmgården uteslutande rört sig om personer med psykiatrisk problematik.

Bristande kontroll

Den granskning av socialtjänsten I Sundsvall som IVO nu inlett kan följas av flera. Den fråga som IVO vill ha svar på är hur socialtjänsten kunnat placera sköra människor i olovliga verksamheter. Det rör sig om placeringar som kostat kommunerna upp till 2 000 kronor per individ och dygn.

SVT: Kan människor ha farit illa?

– Det kan jag inte uttala mig om, men vad vi vet är att boendena inte prövats utifrån kraven på kvalitet och den enskilde har ju beviljats insatser från hemkommunen som de inte erbjuds när de placeras i en olovlig verksamhet, säger Pia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot vårdbolag i Timrå

Mer i ämnet