– Traditionellt ser man kvinnor som irrationella och omvårdande och män som fysisikt starkare, rationella och konkurrensdrivna, säger Ann Towns, statsvetare på Högskolan Väst som forskar på nationalistiska ideologier och genusfrågor.
– Man ser män och kvinnor som två olika sorters varelser som kompletterar varandra, säger hon om nationalistiska och socialkonservativa partier.
Denna syn återfinns även hos Sverigedemokraterna. Partiet säger sig visserligen inte ha några synpunkter på vad kvinnor och män ska göra.
– Men när man tittar på hur de förhåller sig till jämställdheten praktiskt finns det ändå spår av den socialkonservativa och nationalistiska traditionen.
– Olikheter i samhället, till exempel skillnader i lön mellan kvinnor och män, en könssegregerad arbetsmarknad, att kvinnor dubbelarbetar – alla de olikheterna menar man är naturliga och oproblematiska, säger Ann Towns.
”Naturliga val” ska inte röras...
Hon säger att, enligt Sverigedemokraterna, bör staten inte gå in och försöka ändra dessa förhållanden eftersom de är ett resultat av naturliga val.
– De vill inte ha någon politisering av de här förhållandena, säger hon.
Slutsatserna om Sverigedemokraternas syn på kvinnor och män har Ann Towns dragit efter att ha läst bland annat motioner, principprogram och debattartiklar från SD-företrädare.
– Det genomsyrar partiet även om jämställdhetsfrågor inte är det man motionerar mest om. Man har varit starkt kritisk mot den jämställdhetspolitik som drivs i dag. Partiet är emot jämställdhetsbonusen och att aktivt rekrytera kvinnor till polisyrket. Dessutom vill man stoppa allt stöd till genusforskning, säger Ann Towns.
– Jag vill inte säga att Sverigedemokraterna är reaktionära i de här frågorna, de är snarare starkt konservativa.
... utom ibland
Men när olikheterna är till manlig nackdel tänker partiet annorlunda.
– Det går bättre för flickor än pojkar i skolan. Då menar partiet att det måste man åtgärda på något sätt. Man borde gå in och bryta upp det mönstret, säger Ann Towns.
– Ett annat problem enligt Sverigedemokraterna är att kvinnor är överrepresenterade på högskolor och universitet. Av studenterna är 65 procent kvinnor. Det menar man också är något som man borde göra något åt.
– Då säger man inte att det är helt naturligt att det är så, påpekar Ann Towns.
En annan olikhet mellan kvinnor och män, som SD inte accepterar som naturlig, är att kvinnor oftare får ensam vårdnad av barnen i vårdnadstvister.
– Lite tillspetsat kan man säga att de olikheter som missgynnar kvinnor ser Sverigedemokraterna som naturliga medan de olikheter som missgynnar män är problematiska, säger Ann Towns.
SD och kvinnorna
Sverigedemokraterna har 20 ledamöter i Sveriges riksdag, varav tre för närvarande är kvinnor – dvs 15 procent av SD-ledamöterna är kvinnor.
Motsvarande siffror för övriga partier är V 52%, S 49%, FP 46%, MP 44%, M 42%, KD 42% och C 39%.
Senaste väljarbarometern från Novus visar att dubbelt så stor andel män som kvinnor sympatiserar med SD. Av de manliga väljarna sympatiserar 11, 8 procent med SD. Siffran för de kvinnliga väljarna är sex procent.
Enligt Sverigedemokraternas medlemsundersökning för 2012 är omkring 20 procent av partiimedlemmarna kvinnor.
Medfödda skillnader
Det är ”Sverigedemokraternas uppfattning att det existerarmedfödda skillnader mellan de flesta män och de flesta kvinnor som går bortomdet som kan observeras med blotta ögat. Vi är också av den uppfattningen att demanliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra och avbland annat den orsaken anser vi att alla barn bör ha rätt till både en mor ochen far i sitt liv.”
Källa: Sverigedemokraternas principprogram