Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Vladimir Putin sitter vid ett skrivbord med ryska flaggan och den ryska federationsflaggan i bakgrunden, med en liknande avspegling på det blanka bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ryssarna behöver egentligen bara vänta, de har inte bråttom. Det är Trump som har bråttom”, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina anklagar Ryssland för att bomba Bachmut med fosfor

Den ukrainska regeringen anklagar Ryssland för att ha använt fosforbomber i Bachmut. Videoklipp som visar hur staden står i lågor har publicerats på bland annat försvarsdepartementets Twitter.

Vit fosfor i ammunition brinner med 800 grader så fort det kommer i kontakt med luft. På människor orsakar det fruktansvärda brännskador.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror inte det som använts är vit fosfor utan någon annan form av brandstridsmedel.

– Metallbrandämnen kännetecknas av att det ser ut som ett fyrverkeri, som på de här bilderna. Det har kommit flera filmklipp som visar det. Det är inget nytt tyvärr, Ryssland har ett mönster av att ha använt det vid ett stort antal tillfällen, säger han till DN.

Att använda brandstridsmedel urskillningslöst där det kan finnas civila är ett krigsbrott.

Överblick

Putin: Tisdagens möte gav resultat

Rysslands president Putin säger att han är nöjd med resultatet av det första samtalet mellan Ryssland och USA i Saudiarabien, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

- Jag har blivit informerad. Jag värderar dem högt, det finns resultat, ska Putin ha sagt under onsdagen enligt TASS.

Putin ska även ha sagt att han är redo att träffa USA:s president Trump men att de inte gjort upp planer för när ett sådant möte ska äga rum.

- Jag vill gärna träffa Trump, men mötet måste vara förberett, ska Putin sagt enligt TASS.

Ukraina bjöds inte in till tisdagens möte.

- Trump sa till mig att Ukraina kommer att delta i samtalen, ska Putin sagt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT besöker drönarmässa i Kiev

Ukraina gör snabba framsteg i utvecklingen av drönare. Den teknologiska kapplöpningen med Ryssland och andra gör den här industrin livsviktig – inte minst nu när USA:s stöd ser ut att svikta och Putin har framsteg både på slagfältet och politiskt. SVT har besökt en mässa i Kiev där ukrainska företag visar upp sina innovationer och utländska intressenter deltar.

SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg och fotograf Marco Nilsson är på plats i Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svenske toppdiplomaten om Lavrov: "Otroligt lojal"

Få detaljer har framkommit efter de nästan fyra timmar långa samtalen mellan USA och Ryssland på tisdagen. Men en sak är klar, enligt FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson:

– Lavrov är en mycket skicklig diplomat och förhandlare.

Hör Jan Eliasson tala om förhandlingarna mellan Ryssland och USA i videon ovan.

USA:s underrättelsetjänst: Putin vill inte ha fred

Rysslands president Vladimir Putin är inte intresserad av att förhandla om fred i Ukraina, det skriver NBC som hänvisar till uppgifter från USA:s underrättelsetjänst och amerikanska kongressledamöter.

Trots att Ryssland och USA i veckan har inlett förhandlingar om Ukrainakriget har Putin en dold agenda, påstår källorna för NBC.

De hävdar att även om Kreml går med på vapenvila i Ukraina är Putins slutgiltiga mål att vinna och att Ukraina ska vara under rysk kontroll.

De menar också att Putin ser vapenvilan som strategisk för att armén ska kunna omgruppera och utöka sina resurser.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Trump lever i desinformationsbubbla

President Volodymyr Zelenskyj går vid en pressträff hårt ut mot Donald Trump. Han säger att Trump "lever i en desinformationsbubbla" och att presidentens agerande hjälpt Putin ut ur sin isolation, skriver Reuters.

Detta i ljuset av att Trump hävdat att Zelenskyj endast har fyra procent av väljarstödet. Den ukrainske presidenten beskriver detta som rysk propaganda förmedlad till USA i Saudiarabien.

- Vi vill att USA har riktiga fakta, säger han.

Han avvisar också USA:s krav om att få ukrainska mineraler till ett värde av 500 miljarder dollar. Dokumentet som lagts fram är enligt Zelenskyj inte seriöst då säkerhetsgarantier inte presenterades i utbyte.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kristersson: Går inte att hålla val i Ukraina just nu

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger vid en pressträff att han tror att Ukraina, likt alla andra demokratier, vill hålla val när det är möjligt.

– Det är Ukraina som bestämmer över ukrainska val. Jag tror de flesta förstår att mitt i invasionskrig, med allmän mobilisering och undantagslagar, så går det inte att hålla val, säger han.

Enligt Kristersson måste Ukraina gå starkt in i framtida fredsförhandlingar. Men om sådana ens kommer ske i närtid är oklart, enligt honom.

– Alla verkar nu ta för givet att Ryssland vill ha fredsförhandlingar. Jag tror inte alls det är uppenbart.

Video: Kristersson om Trumps utspel: "Vi måste ha is i magen".

Johan • Vad menas med säkerhetsgarantier? Det förnuftmässiga är väl soldater och vapen på plats i tillräcklig mängd för att avskräcka ryssland. Ett papper avskräcker inte.

Hej Johan! Ukrainas position är att endast ett Natomedlemskap utgör en verklig garanti för att de inte attackeras igen.

Diskussionerna om hur en fredsbevarande insats kan se ut pågår fortfarande. Det är ännu oklart vad för slags uppdrag och befogenheter en sådan styrka kan komma att få, samt vilka länder som skulle kunna delta i insatsen.

Trump har uttryckt sig positivt om förslaget, men Ryssland har delvis satt sig på tvären. Och i Europa råder oenighet i frågan. Kort sagt: Inget är klart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kellogg i Kiev: Förstår behovet av säkerhetsgarantier

USA:s särskilda sändebud till Ukraina och Ryssland, Keith Kellogg, har landat i Kiev.

- Vi är redo att tillhandahålla det som behövs. Vi förstår behovet av säkerhetsgarantier. En del av mitt uppdrag är att lyssna. Sedan kommer jag att återvända till USA och prata med president Trump, för att säkerställa att vi förstår allt korrekt, säger Kellogg till ukrainska Suspilne.

Ketih Kellogg blir i Ukraina i två dagar och ska bland annat möta president Volodymyr Zelenskyj och försvarschefen Oleksandr Syrskyj.

På en presskonferens uppmanar Zelenskyj Kellogg att fråga vanliga ukrainare om deras åsikt gällande Trumps senaste uttalanden, skriver Reuters.

Markerad händelse

Ryska kravet på val - detta har hänt

Ukraina höll inte val som planerat under våren 2024 på grund av den ryska invasionen. Enligt landets konstitution kan inte val hållas under det rådande undantagstillståndet.

Ukrainas regering har sagt att val ska hållas först när kriget är över och då de miljontals ukrainare som befinner sig utomlands kunnat börja återvända. Man vill även säkerställa att soldaterna vid fronten ska kunna rösta.

Ryssland har sedan i fjol utmålat president Zelenskyj som illegitim med anledning av det uteblivna valet.

Stödet för Zelenskyj har dalat under krigets gång. Enligt Kiev International Institute of Sociology hade 52 procent av ukrainarna förtroende för honom i december.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU godkänner nya sanktioner mot Ryssland

Ambassadörer för EU-länderna har kommit överens om det sextonde sanktionspaketet mot Ryssland, rapporterar Reuters.

Sanktionerna gäller bland annat ett importförbud för ryskt aluminium och att ytterligare 73 fartyg listas som del av den ryska skuggflottan.

Med sin skuggflotta försöker Ryssland kringgå sanktioner. Hör om flottan i videon ovan.