Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Flera döda i attack mot rysk gränsby

Fem personer har dött i en drönarattack i en gränsby i den ryska Kursk-regionen som gränsar till Ukraina. Två av de fem döda ska ha varit barn, ytterligare två personer ska vara allvarligt skadade, enligt regionens guvernör.

Enligt ryska myndigheter är det Ukraina som ligger bakom attacken. Ukraina har de senaste månaderna ökat antalet drönarattacker i gränsregionerna, men flera incidenter har även rapporterats där Ryssland av misstag släppt bomber på egna områden.

Överblick

Markerad händelse

Militären: Ökade ryska anfall på sydfronten

De ryska styrkorna i Zaporizjzjaregionen pressar på allt hårdare och har märkbart ökat sina aktiviteter de senaste veckorna, säger en talesperson för den ukrainska militären till Suspilne.

Enligt honom hade militären observerat ryska förberedelser för detta på förhand.

- Möjligen är detta den inledande fasen på deras offensiv som det pratats om under en lång tid. Det är svårt att säga i nuläget, säger han.

Ryssarna trycker enligt honom på som mest i riktning mot staden Orechov, norr om byn Robotyne där den ukrainska sommaroffensiven 2023 stannade av på grund av omfattande ryska fortifikationer och minfält.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland tappar bomber på egen mark

De ryska framryckningarna i Ukraina kan delvis krediteras bombanfall från luften. Dessa bomber har dock landat på ryskt territorium 38 gånger från april 2023 till april 2024, visar ett läckt ryskt dokument som Washington Post tagit del av.

Majoriteten av bomberna har upptäckts av civila och i de flesta fall visste inte den ryska försvarsministern var de landat, skriver Washinton Post.

Bomberna ska oftast landa i regionen Belgorod. Där bombades ett bostadshus i maj. Då beskyllde Ryssland Ukraina men SVT går genom detaljerna som istället pekar på Ryssland själva i videon ovan.

Markerad händelse

ISW: Putin vill fortsatt utplåna Ukraina

Vladimir Putins taktik är att göra gradvisa framsteg, längre och längre in i Ukraina. Taktiken att småskaligt, men ofta, ockupera nya områden ska skapa narrativ för väst att en Ukrainsk vinst är onåbar, menar Institute for the Study of War.

För Ryssland är taktikens pris över 1000 skadade eller döda soldater varje dag, skriver New York Times. Enligt källor till tidningen rekryterar Ryssland dagligen lika många.

Väst måste skynda på med sitt stöd till Ukraina så att landet kan organisera en motoffensiv, för att motverka narrativet, enligt ISW.

Ukraina har sagt att en ny motoffensiv är aktuellt först nästa år. För tillfället ligger landet på defensiven.

Attack mot höghus i Kiev – flera skadade

Under söndagskvällen skadades sex person av rysk raket mot Ukrainas huvudstad Kiev, skriver stadens borgmästare på Telegram.

En äldre kvinna har förts till sjukhus efter attacken. Resterande fyra kvinnor och en 11-årig flicka fick hjälp på plats.

Ryssland hävdar kontroll över fler byar i östra Ukraina

De ryska försvarsdepartementet hävdar att Ryssland tagit kontroll över ytterligare två byar i Donetsk-området rapporterar AFP.

Det handlar dels om Novooleksandrivka, som uppges vara den by som ligger längst västerut i Donetsk att i sådana fall kontrolleras av ryska styrkor.

Ryssland hävdar även kontroll över Spirne som ligger längre norrut i Donetsk.

Ryssland har de senaste veckorna hävdat kontroll över flera byar i östra Ukraina.

Ukrainsk räddningspersonal inspekterar en krater som uppstått efter en rysk attack i Zaporizjzja den 29 juni. Minst sju personer dog, två av dem barn. 18 personer skadades.

Ukrainsk räddningspersonal inspekterar en krater som uppstått efter en rysk attack i Zaporizjzja den 29 juni. Minst sju personer dog, två av dem barn. 18 personer skadades.
Foto: Kateryna Klochko
Markerad händelse

Dödssiffran stiger efter nya ryska attacker

Dödssiffran stiger i Ukraina efter ryska attacker under lördagen. I Vilnjansk i södra Ukraina har minst sju personer, inklusive tre barn, dödats i en attack, enligt lokala myndigheter. Över 30 människor har skadats.

Vilnjansk ligger i Zaporizjzja-regionen där myndigheterna utlyste en sorgedag på söndagen. Den ryska attacken uppges ha skadat en butik, bostadsbyggnader och kritisk infrastruktur.

I Donetsk i östra Ukraina har åtta personer dödats och ytterligare 14 skadats under lördagen och natten mot söndagen i rysk beskjutning, enligt den lokala guvernören Vadym Filasjkin. I stora delar av regionen pågår nästan daglig beskjutning.

TT

Markerad händelse

Flera döda i attack mot Zaporizjzja

Ryssland har attackerat Vilniansk som ligger sydöst om staden Zaporizjzja. Ivan Fedorov, guvernör för Zaporizjzja-regionen, skriver på Telegram att sju personer har dödats och flera skadats.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommenterar attacken på X och skriver att siffran för antalet drabbade kan öka.

I inlägget tackar han även alla parter som hjälper Ukraina, men skriver att landet är i behov av bland annat moderna luftvärnssystem.

– Varje försening av beslut i detta krig innebär förlust av människoliv, skriver Zelenskyj på X.

Ryssland anser sig ha annekterat Zaporizjzja, men har inte kontroll över hela området.

Markerad händelse

EU inför nya sanktioner mot Belarus

EU har beslutat om nya sanktioner mot Belarus ekonomi med hänvisning till landets inblandning i Rysslands krig mot Ukraina.

"Paketet innebär att sanktionerna mot Belarus förs närmare sanktionerna mot Ryssland på flera områden, vilket gör det svårare att använda Belarus för att kringgå sanktionerna mot Ryssland", säger utrikesminister Tobias Billström (M) i ett uttalande från Utrikesdepartementet.

Det handlar bland annat om ett utökat exportförbud för produkter som kan bidra till Belarus militära eller industriella kapacitet och importförbud av bland annat diamanter och mineralprodukter.

Markerad händelse

Ryssland hävdar kontroll över bosättning i Donetsk

Ryska försvarsdepartementet hävdar att man tagit kontroll över bosättningen Sjumy i Donetskregionen i östra Ukraina.

Sjumy är en liten bosättning som hör till staden Toretsk. 2014 hade separatistiska grupper kontroll över bosättningen innan ukrainsk militär tog över kontrollen 2018. Att ha kontroll över Sjumy brukar anses ha en militärstrategisk fördel i området.

Enligt Institute for the study of war (ISW) rapport från den 23 juni ska den militära observatören Kostyantyn Mashovets även ha bekräftat att Ryssland tagit kontroll över Sjumy.

Både ukrainska och ryska källor ska ha uppgett att ryska styrkor tagit kontroll över området redan den 22 juni.

Ryska försvarsdepartementet hävdar att man tagit kontroll över bosättningen Shumy i Donetskregionen i östra Ukraina.
Foto: Felipe Dana