Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnant, om hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Kriget i Ukraina

Enkätstudie: Européer oeniga om hur kriget ska sluta

En ny opinionsundersökning i Ukraina och 14 andra länder i Europa, visar att stödet för att bistå med militärt stöd till Ukraina inte har påverkats av ryska framsteg i striderna.

Däremot har övriga européer och ukrainare olika åsikter om vad syftet med det fortsatta stödet är, skriver tankesmedjan Europeiska utrikesrådet (ECFR) som ligger bakom studien.

Ukrainare vill i större utsträckning ha mer vapen och ammunition för att vinna kriget, medan majoriteten av övriga européer vill att Kiev ska hamna i en bättre förhandlingsposition för att avsluta kriget.

I enkätstudien tillfrågades nära 20 000 personer om kriget i Ukraina. Sverige var ett av de länder som deltog.

Överblick

Markerad händelse

Källor: Hälften av ryska granaterna från Nordkorea

Nordkoreanska artillerigranater utgör nu hälften av de som Ryssland avfyrar vid fronten, uppger västliga underrättelsekällor för The Times. Det rör sig enligt källorna om ungefär tre miljoner granater om året.

I mitten av september sa Kyrylo Budanov, Ukrainas militära underrättelsechef, att den nordkoreanska ammunitionen orsakar större problem än stödet från något annat ryskvänligt land.

Den ukrainska militären säger sig samtidigt ha knappat in på ryssarna gällande antalet avfyrade granater. Man uppger sig numera utföra mellan en tredjedel och hälften så många artilleriattacker som Ryssland, en kraftig ökning jämfört med förra året.

Vladimir Putin och Kim Jong-Un i Pyongyang i juni. Ledarna har ingått i ett förvarsavtal där man lovar att hjälpa varandra i händelse av krig. Foto: Korean Central News Agency/TT
Markerad händelse

BBC: Över 200 ryska elitsoldater dog i Vuhledar

Minst 211 ryska elitsoldater tillhörande Rysslands 155:e brigad stupade under stormningen av Vuhledar - fyra gånger högre förluster än under det tioåriga kriget i Tjetjenien, skriver BBC i samarbete med ryska Mediazona.

Ukraina medgav på onsdagen att de övergett den krigshärjade men strategiskt viktiga orten efter en tid av intensifierade ryska anfall. De ryska elitsoldaterna ska ha utgjort kärnan bland trupperna som satts in för erövringsuppdraget, enligt BBC.

Hårda strider har pågått vid Vuhledar sedan 2022 det är på grund av den långa tidsperioden svårt att avgöra exakt hur många ryssar som stupat och skadats där, skriver kanalen.

Markerad händelse

Ukraina: 93 ukrainska krigsfångar avrättade i år

Ukrainas riksåklagare säger sig ha information om att 93 soldater som tagits till fånga av Ryssland avrättats under krigets gång, skriver statliga Ukrinform.

80 procent av fallen ska ha inträffat under 2024.

Förra veckan uppgav riksåklagaren att 16 ukrainska krigsfångar troligen dödats vid samma tillfälle nära Pokrovsk i närtid. En utredning om krigsbrott har inletts.

I en grynig drönarfilm ser flera personer ut att radas upp på led i närheten av ett skogsparti, varpå de skjuts bakifrån. Den bristande bildkvalitén gör klippet mycket svårt att verifiera. Ryssland har inte kommenterat.

Fallet är ett i raden av flera liknande händelser. Läs mer här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert: Ryssland jämnade Vuhledar med marken

Genom att bomba staden sönder och samman lyckades Ryssland efter år av försök erövra staden Vuhledar.

– De hade ett spektakulärt misslyckande där våren 2023. Då tappade man väldigt mycket stridsvagnar när man försökte forcera staden, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, och fortsätter:

– Nu har man i stället gjort det man egentligen gjort med alla större städer, det vill säga jämnat den med marken.

Hör mer i videon ovan.

Markerad händelse

Ukrainska tjänstemän i korruptionshärva

Två ukrainska tjänstemän hade kontanter till ett värde av nästan sex miljoner dollar i sina hem och på sina arbetsplatser, enligt Ukrainas säkerhetstjänst SBI.

Det är chefen för ett medicinskt centrum i staden Chmelnytskyj och dennes son, som har en chefsposition på en pensionsfond i regionen, som åkt dit.

"Tjänstemän hittade pengar i nästan varje hörn av lägenheten", skriver SBI.

Dokument som ska bevisa att pengar har tvättats har beslagtagits.

Pengarna hittades när SBI sökte igenom deras hem i ett annat ärende, gällande olaglig förfalskning av dokument för män som vill slippa militärtjänstgöring, skriver Kyiv Independet.

De kan få tolv år i fängelse om de döms.

Markerad händelse

Ryssland: Kärnkraftverksanställd död i bilbomb

En bilbomb ledde till att en anställd vid det ryskkontrollerade kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina dödades på fredagsmorgonen, skriver Reuters med hänvisning till ryska utredare.

Bomben ska ha smällt utanför personens hem i Enerhodar, där kärnkraftverket ligger.

Attacken skylls på Ukraina vars militära underrättelsetjänst som under kvällen uppgav att den döde var en krigsbrottsling som arbetade som säkerhetschef på kärnkraftverket.

"GUR och försvarsdepartementet påminner om att rättfärdig vedergällning väntar varje krigsbrottsling", skriver de men utan att explicit ta på sig ansvaret för dådet.

Markerad händelse

Ukraina: Träffade rysk bränslelagring

Ukraina slog på fredagen till mot en rysk bas i Voronezjregionen i västra Ryssland, rapporterar den ukrainska militären på Telegram.

Åtminstone en tank ska ha träffats och en brand uppstått.

Samtidigt rapporterar det ryska försvarsdepartementet på Telegram om att flera ukrainska drönare skjutits ner under natten, bland annat över Voronezjregionen.

Guvernören för regionen, Alexander Gusev, skriver på Telegram att "en liten brand" uppstod i en tom tank vid en oljedepå, som släcktes snabbt.

Markerad händelse

Ryssland: Vi har tagit byn Vuhledar

Ryssland har intagit staden Vuhledar i Donetskregionen, uppger landets försvarsdepartement på Telegram.

Redan under gårdagen skrev den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) i en rapport att ryssarna av allt att döma hade tagit full kontroll över staden.

Ukraina har ännu inte medgett att så är fallet, även om tjänstemän under tisdagen bekräftade att man dragit tillbaka delar av styrkorna från staden för att undvika att omringas.

Under torsdagen uttalade sig Ukrainas president Zelenskyj om att tillbakadragandet av ukrainska trupper från staden var rätt steg att ta för att rädda liv, skriver RBC-Ukraine.

Markerad händelse

Rutte: Ukraina närmare Nato än någonsin

Under sitt första besök i Ukraina som Natos nye chef säger Mark Rutte att Ukraina är närmare Nato än någonsin tidigare.

– Och kommer att fortsätta på den vägen tills ni blir medlem i alliansen, sa han under en presskonferens tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på torsdagen.

Under besöket diskuterade Natochefen och Zelenskyj Ukrainas "segerplan", rapporterar Reuters.

Zelenskyj sa även att att han vill att Ukrainas allierade skjuter ner iranska missiler och drönare som används av Ryssland i deras attacker mot Ukraina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera skadade i rysk beskjutning i Charkiv

Minst åtta personer har skadats efter att ett bostadshus träffats av rysk beskjutning i Charkiv, uppger regionens guvernör Oleh Synjehubov på Telegram.

"Alla kommer att få nödvändig hjälp", skriver Synjehubov och fortsätter.

"För att ryska attacker av den här sorten ska upphöra måste Ukraina få nödvändig och tillräcklig hjälp från omvärlden och sina partner".