Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En person står vid ett podium med en NATO-logotyp, klädd i kostym och slips, och talar inför en mikrofon med en blå bakgrund. Till höger syns SVT Nyheters logotyp följt av texten ”Direkt” i gult.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Nytt projekt ska locka unga att ta värvning

Sedan en tid tillbaka har Ukraina haft svårt att rekrytera tillräckligt många soldater. En åtgärd som landet tagit till är att sänka värnpliktsåldern från 27 till 25 år.

Nu har Ukrainas försvarsdepartement tagit fram ett särskilt projekt med nya förmåner som ska locka män mellan 18 och 24 att frivilligt ta värvning, rapporterar AP.

Några förmåner som nämns är en första engångssumma på motsvarande 260 000 svenska kronor och månadslön på drygt 31 000. Andra förmåner är räntefria bostadslån och ett statligt stipendium för utbildning på universitet och högskolor.

Överblick

 Nato utökar sin insatsstyrka i Polen

Nato har tagit fram en plan för att utöka sin insatsstyrka Rapid Response Force i Polen, meddelade försvarsminister  Wladyslaw Kosiniak-Kamysz på dagens Natomöte i Bryssel.

Insatsstyrkan som består av både marktrupper, flyg och fartyg ska med kort varsel kunna försvara sig mot attacker mot Natoländernas östra flank, främst i Polen.

Inom Nato är Polen det land som utökat sina försvarsutgifter mest de senaste tio åren, enligt en rapport från Finanspolitiska rådet. Därefter följer baltstaterna, Ungern, Tjeckien och de skandinaviska länderna. Ju kortare avstånd till Moskva, ju mer har utgifterna ökat.

Kreml: Nya Vita huset-administrationen imponerar

Kremls talesperson Dmitry Peskov säger att förberedelserna för ett möte mellan Putin och Trump om ett slut på kriget i Ukraina pågår.

Det har tidigare sagts att mötet kan hållas i Saudiarabien men enligt Peskov är det för tidigt att säga något om tid och plats. Om det är aktuellt att bjuda in europeiska länder till förhandlingarna är också för tidigt att säga, enligt Peskov rapporterar Reuters.

Peskov säger att Trump-administrationen har imponerat på Kreml.  
–  Så vitt vi förstår har den nya administrationen uppfattningen att allt måste göras för att stoppa kriget. Vi är öppna för dialog.

Zelenskyj: Vi får inte följa Putins plan

I en kommentar efter sitt telefonsamtal med Trump understryker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina inte kommer att acceptera något avtal som slutits mellan USA och Ryssland, utan att Ukraina får vara med och delta.

– Nu är det viktigt att allting inte går enligt Putins plan. Han kommer att göra allting för att det här ska bli bilaterala förhandlingar mellan dem och USA, säger Zelenskyj enligt Reuters.

Zelenskyj uppgav också att han inte hade diskuterat Natomedlemskap med Trump, men säger att han är medveten om att USA inte vill att Ukraina blir medlem.

Så sent som i oktober uttalade samtliga G7-länder, inklusive USA, att Ukrainas framtida medlemskap i Nato var "oundvikligt".

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Ord som förpliktigar till noll och intet"

Natos generalsekreterare Mark Ruttes och Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerovs gemensamma presskonferens berör inte Ukrainas stora utmaningar, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Rutte säger "vi står bakom Ukraina och fortsätter vår militära medverkan". Ukrainas försvarsminister säger i princip "vi är tacksamma och fortsätter att försvara våra rättigheter."

Att Ukraina beskriver sig som starka är bara delvis sant, säger Sundström.

– Det är Ryssland som har övertag på slagfältet och Ukraina har problem med tillförsel av vapen, ammunition och annat som är viktigt. Det berör de inte alls. Det är ord som förpliktigar till noll och intet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rutte: Ska ge Ukraina bästa möjliga utgångsläge

Natos generalsekreterare Mark Rutte och Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov höll en gemensam presskonferens i samband med det pågående Nato-mötet i Bryssel.

– Vi ska göra allt vi kan för att se till att Ukraina har bästa möjliga utgångsläge när förhandlingarna startar. För att komma dit måste vi fortsätta med militärt stöd, säger Mark Rutte.

Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov tackar för Natos stöd.

– Vårt fokus är att få säkerhetsgarantier. Vi ser att våra allierade stödjer det och USA är med oss. Vi är starka och kapabla, vi kommer att leverera, säger han.

Ukraina: Inget bör diskuteras utan att vi är med

Samtalet mellan Trump och Putin har väckt oro bland europeiska ledare om att förhandlingar ska ske över deras huvuden.

Ukrainas utrikesminister Andrii Sybiha besöker Paris för ett möte med utrikesministrar från Frankrike, Tyskland, Polen, Italien, Spanien och Storbritannien. Han kommenterar att samtalet mellan Trump och Putin var väntat, men:

– Ingenting bör diskuteras om Ukraina utan Ukraina, säger han till den franska tidningen Le Monde.

Storbritanniens försvarsminister John Healy instämmer.

– Ukrainas åsikter måste vara centrala i alla typer av förhandlingar.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kommenterar:

– Freden i Europa står på spel, därför måste européerna vara involverade, säger enligt Reuters.

Markerad händelse
En grupp med män i kostymer och försvarsuniformer.
USA:s försvarsminister Pete Hegseth tillsammans med allierade i Bryssel.

Rutte: Ett avtal måste bli varaktigt

Om det ska bli ett avtal mellan Ryssland och Ukraina är det nödvändigt att Kiev inkluderas i förhandlingarna, säger Natos generalsekreterare Mark Rutte.

–  Ett sådant avtal måste bli varaktigt. Putin ska veta att det här är slutet, att han aldrig mer kan försöka ta en bit av Ukraina, säger han på ett Nato-möte som hålls i dag i Bryssel.

USA:s försvarsminister Pete Hegseth träffar i dag försvarsministrar från bland annat Tyskland, Finland och Storbritannien i de pågående förhandlingarna om Nato:s försvarsbudget.

Hegseths överraskade sina allierade på onsdagen med ett uttalande på onsdagen om att USA kan dra tillbaka sitt stöd till Ukraina.

Markerad händelse
Grafik med staplar som visar olika typer av militära fordon.
Lastbilar, stridsbåtar och pansarbandvagnar är några av de försvarsmateriel som Sverige erbjuder i stöd. Foto: Regeringskansliet

Sverige har stöttat Ukraina med 130 miljarder

Västländerna har stöttat Ukraina med ca 4 500 miljarder kronor under de tre år som kriget pågått. För Sveriges del handlar det om 130 miljarder kronor, vilket motsvarar 1,7 procent av BNP, enligt en rapport från Finanspolitiska rådet. 

Sveriges stöd är i huvudsak militärt. Cirka 50 miljarder kronor är planerat stöd som ska ges under 2025 och 2026.

Enligt rapportens författare är det dock små belopp jämfört med vad det skulle kosta om Ryssland vinner kriget eller om det blir en frusen konflikt.  I ett sådant läge behöver Europa öka sina försvarskostnader för en överskådlig framtid och räkna med ökade kostnader för flyktingströmmar och handelshinder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert: "Inget snabbt slut på kriget"

Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker, förväntar sig inget snabbt slut på kriget, efter Trump och Putins telefonsamtal där man tog de första stegen mot en förhandling.

– Trump talar om ett snabbt slut på kriget medan Moskva säger att vi måste ta itu med grundorsakerna till konflikten. Man menar då säkert, som Putin sagt från början, att man måste få bort den "nazistiska regimen i Kiev" och demilitarisera Ukraina. Så de går in det här med helt olika perspektiv, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

– Så jag tror inte på någon snabb lösning, fortsätter Enberg.