Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Bild med tre sektioner: Den första sektionen visar personer som håller en brinnande flagga under en kvällsprotest; den andra sektionen visar en person som bär en svart huvtröja och tittar ner, omgiven av en oskarp bakgrund; den tredje sektionen visar en person som interagerar med en väggmålning som har en politisk budskap och färgglada inslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Land för land – så har omvärlden reagerat på Hizbollahledaren Nasrallahs död. Foto: TT/EPA/AP

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

IDF: Hamas högste ledare i Libanon dödad

Israels militär (IDF) bekräftar på X att Hamas högste ledare i Libanon, Fateh Sherif Abu al-Amin, dödades i ett israeliskt anfall mot ett palestinskt flyktingläger i södra Libanon natten mot måndag. Flera av Hamasledarens familjemedlemmar uppges också ha dödats.

IDF anklagar Hamasledaren Sherif för att ha samordnat "terrorverksamhet" tillsammans med Hizbollah. Enligt uttalandet från den israeliska militären ska han också ha ansvarat för Hamas insatser för att rekrytera verksamma och införskaffa vapen i Libanon.

(SVT/TT)

Överblick

Markerad händelse

Uppgifter: Israeliska stridsvagnar inne i Libanon

Israeliska stridsvagnar rör sig för närvarande inne i Libanon, nära gränsen, skriver Haaretz med hänvisning till källor.

Texten uppdateras

Markerad händelse

Uppgifter: Libanesisk gränsstad beskjuten

Det kommer rapporter om tung artilleribeskjutning från Israel mot den libanesiska gränsstaden Wazzani. Det rapporterar The Times of Israel med hänvisning till libanesisk media.

Wazzani ligger i närheten av den stängda militära zon som Israel tidigare under kvällen upprättade.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Befolkningen orolig att historien upprepar sig"

Befolkningen i södra Libanon är orolig att den markoperation som Israel uppges planera ska bli långvarig. Det säger Lina Malers, SR:s medarbetare på plats i Beirut.

– För de har sett tidigare hur det har gått förut när det har varit långvariga strider i södra Libanon och en israelisk närvaro som sträckte sig i många, många år.

Hör mer om hur människor i Libanon reagerat på uppgifterna om en stundande markoperation i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Israel ser möjlighet att krossa Hizbollah"

Israeliska militären förbereder sig för en begränsad markoperation i Libanon inom kort, enligt uppgifter till bland annat Washington post. Flera attacker har ägt rum i Beirut de senaste veckorna samtidigt som beskjutningen över landgränsen fortgår från båda sidor.

Hör överstelöjtnant Anders Ekholm om de senaste händelserna i Mellanöstern i videon ovan.

Markerad händelse

Israel utlyser "militär zon" i norr

Israels militär deklarerar på Telegram att områdena vid orterna Metula, Misgav Am och Kfar Giladi i norra Israel numera är en "stängd militär zon".

"Att beträda området är förbjudet", skriver de.

Åtgärden kommer samtidigt som mycket tyder på att Israel planerar att gå in över den libanesiska gränsen inom kort.

Samtidigt uppger flera källor för Reuters att Libanons militär dragit sig tillbaka från sina positioner nära gränsen mot Israel.

Israels säkerhetskabinett sammankallas

Premiärminister Benjamin Netanyahu kommer under kvällen att hålla möte med Israels säkerhetskabinett i Tel Aviv, skriver Times of Israel.

Samtidigt uppger en anonym amerikansk myndighetskälla för Reuters att israeliska trupper intagit positioner som tyder på att en attack över libanesiska gränsen är nära förestående.

Markerad händelse

Biden: Vi borde ha en vapenvila nu

Flera uppmanar till vapenvila mellan Israel och Hizbollah. Bland andra USA:s president, som fick frågor om hur han ser på uppgifterna om att Israel planerar en begränsad markoperation i Libanon.

– Jag är mer orolig än du kanske tror. Vi borde ha en vapenvila nu, sa Joe Biden till reportrar enligt The Times of Israel.

En talesperson för Storbritanniens premiärminister Keir Starmer sa enligt The Guardian att landets stöd för Israels rätt till självförsvar är "järnhårt", men att en vapenvila är nödvändig.

Tidningen rapporterar också att Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot uppmanat alla parter att skriva under förslaget om en 21 dagar lång vapenvila.

Uppgifter: Israel har informerat USA om markoperation

Israel har informerat USA om att man förbereder en "begränsad markoperation" i Libanon som kan starta "inom kort", uppger en anonym amerikansk tjänsteman för Washington Post.

Enligt uppgifterna kommer det att handla om en mindre operation än vid kriget mellan Israel och Hizbollah i Libanon 2006.

Syftet med offensiven ska vara att "rensa bort" Hizbollahs militära infrastruktur för att avlägsna hotet mot israeliska samhällen längs med gränsen, enligt den anonyma myndighetskällan.

På måndagen har israeliska styrkor genomfört begränsade räder i Libanon, uppger en israelisk källa för tidningen.

Markerad händelse

Netanyahu till det iranska folket: Israel står på er sida

Times of Israel har publicerat en video från Israels premiärminister Netanyahu där han på engelska adresserar det iranska folket och bland annat anklagar Iran för att lägga stora summor på krig i stället för att använda det till utbildning eller infrastruktur.

- När Iran äntligen är fritt, och det ögonblicket kommer att vara tidigare än folk tror, kommer allt att vara annorlunda, säger Netanyahu i videon.

Då kommer det att vara fred mellan Israel och Iran lovar han.

- Jag vet att ni inte stödjer våldtäktsmännen och mördarna i Hamas och Hizbollah, men era ledare gör det. Ni förtjänar bättre och ska veta att Israel står på er sida.