Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

IDF: "Kommer fortsätta operation i Shujayea"

Den israeliska militären säger att man kommer fortsätta sin "operativa verksamhet mot terrormål" i Shejaiya-området, i norra Gaza:

"IDF-trupper kommer fortsätta verka i området och strider nu både ovan och under jord. Under gårdagen eliminerade trupperna ett stort antal terrorister och lokaliserade ett vapenlager i en skola i området", skriver de på Telegram.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att flera palestinier dödats och skadats i attackerna, och FN:s humanitära organ OCHA uppskattar att runt 60 000 till 80 000 människor har tvingats fly från området under de senaste dagarna.

Rök över stadsdelen Shejaiya i norra Gaza, en stor förödelse med rasade byggnader.
Foto: Omar Al-Qattaa/AFP/TT

Den 28 juni demonstrerade tusentals människor i Jemen och Marocko i solidaritet med Gazas befolkning.

På bilden ses en pojke med gevär skandera slagord medan jemeniter marcherar genom den huthistyrda huvudstaden Sana i en av dagens demonstrationer.

På bilden ses en pojke med gevär skandera slagord medan jemeniter marcherar genom den huthistyrda huvudstaden Sana i en av dagens demonstrationer.
Foto: Mohammed Huwais
Markerad händelse

USA har skickat tusentals bomber till Israel

Biden-administrationen har sedan kriget i Gaza inleddes skickat stora mängder ammunition till Israel, däribland 14 000 MK 84-bomber och tusentals missiler. Det skriver Reuters med hänvisning till två amerikanska tjänstemän som tagit del av en uppdaterad lista över vapenleveranser.

Även om tjänstemännen inte ger någon tidslinje för leveranserna, tyder totalsummorna på att det inte har skett någon större nedgång i USA:s militära stöd till Israel. Detta trots internationella uppmaningar om att begränsa vapenleveranserna.

Innehållet i transporterna verkar överensstämma med vad Israel skulle behöva för att fylla på gällande antalet vapen som används i kriget i Gaza, enligt experter.

Vita huset har avböjt att kommentera.

(TT)

Markerad händelse

Israeliska flyganfall i norra Gaza

Insatsen i Shejaiya inleddes redan natten till torsdagen. Hamas väpnade gren, al-Qassam-brigaderna, uppger att den är involverad i striderna. Enligt deras uppgifter ska det även finnas "döda och sårade" israeliska soldater.

Vittnen rapporterar även om artillerield i Nuseirat i centrala Gaza på fredagen.

Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon ska också ha riktat flera attacker mot israeliska militära positioner och en av gruppens stridande sägs ha dödats i israelisk eldgivning.

(TT)

Markerad händelse

USA tar bort flytande piren utanför Gaza

Den flytande piren utanför Gazas kust som opererats av USA:s militär har tagits bort på grund av dåliga väderförhållanden, rapporterar AP.

Genom piren kan nödhjälp fraktas sjövägen för att sedan föras in i Gaza, men projektet har kantats av problem.

Majoriteten av den nödhjälp som kommit in genom piren har fastnat på en intilliggande lagringsplats. Biståndsorganisationer har på grund av säkerhetsläget haft svårt att nå de mest utsatta områdena i Gaza.

Även om vädret bli bättre överväger därför USA:s militär att inte installera piren igen, uppger anonyma amerikanska tjänstemän för AP.

Markerad händelse

EU inför sanktioner mot Hamas-finansiärer

EU inför sanktioner mot företag och personer som anklagas för att ha finansierat terrorstämplade Hamas, rapporterar AFP.

Det handlar bland annat ett spansk och två Sudan-baserade företag som använts av en nyckelfinansiär för att bidra med medel, enligt ett uttalande som AFP hänvisar till.

EU riktar även in sig på en person som uppges vara chef för Hamas utländska investeringsverksamhet och möjliggjort ekonomisk hjälp från Iran.

Det är andra gången EU genomför sanktioner kopplade till Hamas efter den 7 oktober. Hittills har 12 individer och tre enheter svartlistats, skriver AFP.

Markerad händelse

Ruttnande sopberg i Gaza växer: "Blir bara värre"

Enorma berg av sopor som ruttnar i sommarvärmen fortsätter att hopa sig runt läger i Gaza där människor på flykt söker skydd, enligt FN-organet Unrwa.

Enligt hjälparbetaren Louise Wateridge har en jättelik hög med avfall på uppskattningsvis 100 000 ton byggts upp nära människors tält i centrala Gaza – och sopberget fortsätter att växa.

– Det blir bara värre. Och när det blir varmare förstärker det verkligen de eländiga levnadsförhållandena här, säger hon till Reuters.

Världshälsoorganisationen varnar för att soporna tillsammans med den stigande värmen, bristen på rent vatten och sanitet ökar risken för att sjukdomar ska spridas.

Bilden är tagen i flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza den 20 juni. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT
Markerad händelse

IDF bekräftar operation i Shujaiyeh i Gaza stad

Israels militär (IDF) bekräftar på Telegram på fredagen att man har inlett en operation i stadsdelen Shujaiyeh i Gaza stad efter att ha mottagit underrättelser om "terrorister" i området.

Enligt IDF utför styrkorna "riktade räder" i Shujaiyeh och man uppger att det israeliska flygvapnet slagit till mot "dussintals militära Hamas-mål".

På torsdagen kom vittnesmål från Gazabor om massiva flygräder mot Shujaiyeh. Enligt tidningen Times of Israel sågs också israeliska stridsvagnar avancera i området, samtidigt som Israels militär uppmanade invånare i området att evakuera.

Markerad händelse

Unrwa: 625 000 barn inte i skolan på åtta månader

Enligt FN:s flyktingorgan Unrwa har 625 000 barn i Gaza inte gått i skolan på minst åtta månader. I ett inlägg på X skriver FN-organet att 300 000 av dem var Unrwa-elever före kriget.

Hjälporganisationer har upprepade gånger larmat om den svåra humanitära situationen i Gaza. Läs mer om hur Gazaborna lever under kriget i artikeln nedan.

Markerad händelse

IDF: Flyganfall mot södra Libanon under natten

Israels militär (IDF) uppger på Telegram att israeliska stridsplan under natten mot fredagen har genomfört ett anfall i närheten av staden Khiam och byn Odaisseh i södra Libanon.

Enligt IDF ska anfallet ha riktats mot vad man beskriver som "Hizbollahs militära byggnader och strukturer".

Oron har den senaste tiden växt på båda sidor för ett fullskaligt krig mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon, efter de senaste veckornas intensifierade beskjutning i gränsområdet.