Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

USA vill undvika "ett större krig" mellan Israel och Hizbollah

USA försöker förhindra "ett större krig" mellan Israel och Hizbollah efter den senaste tidens ökade spänningar vid gränsen mellan Libanon och Israel. Det säger USA:s särskilda sändebud Amos Hochstein på en presskonferens i Beirut, där han befinner sig för att bland annat samtala med landets premiärminister Najib Mikati.

– Läget är allvarligt. Vi har sett en eskalering de senaste veckorna och president Biden vill undvika en ytterligare eskalering till ett större krig, säger Hochstein rapporterar AP.

Han säger vidare att det är "i allas intresse att snabbt och diplomatiskt" lösa konflikten mellan Hizbollah och Israel som pågått "alldeles för länge".

Amos Hochstein talar under en presskonferens.
Amos Hochstein talar under en presskonferens i Beirut 18 juni 2024. Foto: Bilal Hussein/AP

Överblick

Israels försvarsminister: "Framgång"

USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och Israels försvarsminister Yoav Gallant har efter ett möte nått framgång, enligt Gallant.

"Under mötena gjorde vi betydande framsteg. Hinder togs bort" säger Gallant, enligt Al Jazeera.

Samtidigt fortsätter USA sin paus av en vapenleverans sedan Biden tidigare uttryckt oro att vapnen skulle skada civila i Palestina , rapporterar Reuters.

Jujje • Hej! Varför vägrar Egypten öppna gränsövergången i Rafah?

Hej Jujje,

Jag har fått ett svar här från vår utrikesreporter Stina Blomgren, som tidigare varit korrespondent i Mellanöstern. Hon svarar så här:

"Sedan israeliska styrkor tog kontroll över Gaza-sidan av gränsövergången vid Rafah i maj hävdar Egypten att Israel är ansvarigt för den humanitära situationen i Gaza.

Tidigare var Rafah den viktigaste passagen för evakueringar och humanitär hjälp. 

Enligt egyptiska medier kräver regeringen i Kairo att Israel återlämnar kontrollen över Gaza-sidan av gränsövergången till palestinierna. Förhandlingar mellan USA, Egypten och Israel pågår men få framsteg har gjorts. "

Hoppas det kan bistå med svar på din fråga!

Flera palestinier rider på en åsnekärra längs med gata där gatubelysning förstörts då israelisk bombning har slagit ut en stor del av infrastrukturen på Gaza.

Flera palestinier rider på en åsnekärra längs med gata där gatubelysning förstörts då israelisk bombning har slagit ut en stor del av infrastrukturen på Gaza.
Foto: Bashar Taleb
Markerad händelse

FN:s talesperson: Riskerna allt mer outhärdliga

Den här bilden från den jordanska armén visar humanitär hjälp som släpps från ett militärflygplan över södra Gaza den 25 juni 2024.

FN har i en ny bedömning sagt att Gaza är drabbat av omfattande hungersnöd. Samtidigt blir det allt svårare att samordna hjälptrupper för flera hjälporganisationer.

- Humanitära operationer har upprepade gånger varit i fokus i Gaza, sa FN:s talesperson, Stephane Dujarric, till Al Jazeeras reportrar den 25 juni.

- Riskerna blir, ärligt talat, allt mer outhärdliga.

Foto: Pressbild från den jordanska armén
Markerad händelse

FN: "Katastrofala nivåer av hunger"

Nästan en halv miljon palestinier står fortsatt inför "katastrofala nivåer av hunger" enligt en ny FN-bedömning. Bedömningen har gjorts tillsammans med Food Security Phase Classification (IPC).

Den senaste rapporten sammanställdes i mars, där norra Gaza pekades ut som ett område där omfattande svält rådde. Enligt den nya bedömningen har situationen i de norra delarna nu förbättrats sedan dess, men i syd har tillförseln av förnödenheter försämrats radikalt.

Situationen i syd har påverkats kraftigt av stängningen av gränsövergången i Rafah, och fördrivningen av boende i staden sedan den Israeliska styrkor gått in i Rafah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel kan vända sig till Elon Musks Starlink

Israel undersöker möjligheten att använda sig av Elon Musks satellitsystem Starlink för att upprätthålla internetuppkoppling för statliga myndigheter om det utbryter ett regelrätt krig mellan Israel och Hizbollah. Det rapporterar den israeliska affärstidningen Calcalist.

Sedan den 7 oktober har den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah i Libanon och Israel nästan dagligen beskjutit varandra. Tonläget mellan de två parterna har den senaste tiden trappats upp.

Markerad händelse

Kanadensare uppmanas lämna Libanon

Kanada uppmanade återigen sina medborgare att lämna Libanon medan de kan, och säger att säkerhetsläget i landet blivit allt mer oförutsägbart på grund av situationen mellan Israel och Hizbollah, rapporterar Reuters.

– Mitt budskap till kanadensarna har varit tydligt sedan krisen i Mellanöstern började, det är inte rätt tid att resa till Libanon, sa utrikesminister Melanie Joly i ett uttalande.
– Och för de kanadensare som för närvarande befinner sig i Libanon är det dags att lämna landet medan kommersiella flyg fortfarande är tillgängliga.

Markerad händelse

WHO: 2 000 evakueringar för vård har hindrats

WHO:s representant i Gaza, Rik Peeperkorn, säger att 2 000 medicinska evakueringar kan ha hindrats sedan gränsövergången i Rafah mellan Gaza och Egypten stängde.
Innan gränsövergången stängdes i maj, till följd av Israels offensiv i södra Gaza, evakuerades runt 50 personer om dagen genom Rafah enligt WHO.

Peeperkorn efterfrågar även nödevakueringar genom gränsövergången Kerem Shalom i södra Israel så att sjuka och skadade kan föras till sjukhus på Västbanken och i östra Jerusalem.

Enligt honom är minst 10 000 personer i behov av att evakueras från Gaza för att få nödvändig vård.

Gränsövergången i Rafah.
Gränsövergången i Rafah. Foto: Haitham Imad/EPA
Markerad händelse

Unrwa: Få positiva nyheter från Gaza

Det finns "få positiva nyheter" att dela med sig av gällande den humanitära situationen i Gaza, det säger FN-organet Unrwa:s ordförande Philippe Lazzarini på en presskonferens i Genève på tisdagen.

Vi står inför ett nästintill totalt sammanbrott av lag och ordning. Lastbilschaufförer hotas och attackeras regelbundet, och allt färre är villiga att leverera hjälpen från gränsen till våra lager.

Lazzarini säger också att flera av deras hjälpanläggningar attackerats. Enligt Al Jazeera ska ett tiotal palestinier ha dödats i en israelisk attack mot en Unrwa-anläggning, i Khan Younis, under natten.