Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: KAWNAT HAJU

Senaste nytt om Hamas och Israel

Sjukhuset i Khan Yunis på randen till kollaps

En FN-medarbetare beskriver "fasansfulla scener" på Nassersjukhuset i södra Gaza efter lördagens israeliska attack mot Khan Yunis.

"Ventilationssystem stängdes av på grund av brist på el och bränsle och luften fylldes av bloddoft", säger Scott Anderson, direktör för Unrwa-frågor i Gaza i ett uttalande.

Nassersjukhuset är ett av de största sjukhusen i södra Gaza och det enda som bedriver verksamhet i Khan Yunis. Sjukhuset står nu på randen till kollaps, skriver AP.

En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli.
En kvinna bär en flicka som skadats till Nassersjukhuset i Khan Yunis den 13 juli. Foto: Eyad Baba/AFP

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hennes hus skadades av Hizbollahraket

Hör Yuval Saada från staden Acre nära Haifa berätta för Reuters om hur hennes familj lämnade huset när de hörde flyglarmet.

Billström: Undvik ytterligare eskalering

Ytterligare eskalering måste undvikas. Det menar utrikesminister Tobias BIllström (M):

”Vi följer utvecklingen mycket noga. Det är av yttersta vikt att ytterligare eskalering undviks”, skriver han till SVT Nyheter efter morgonens attacker i Libanon och Israel.

Utrikesminister Tobias Billström (M). Foto: Jessica Gow/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: Därför är Israel tysta

Hizbollah säger att de har avfyrat över 300 vapen mot Israel men det är oklart vilka mål som ska ha träffats.

- Det kan vara så att Israel har infört en munkavleorder för att inte släppa ut information om vad som har träffats, säger Mellanösternexperten Anders Persson till SVT.

Samtidigt säger Israels militär (IDF) att man har träffat "tusentals" av Hizbollahs raketer och raketramper i Libanon.

- Det låter spontant väldigt mycket och skulle krävas extremt många flyganfall, å andra sidan finns det uppgifter om att det var extremt mycket flyganfall i natt i Libanon, säger Persson.

IDF: Fler Hizbollah-mål attackerade

Den Israeliska militären (IDF) uppger att man har träffat flera av Hizbollahs reketavfyrningsramper i södra Libanon.

"Under den senaste timmen har IDF slagit till mot Hizbollahs avfyrningsramper i flera områden i södra Libanon för att undanröja hot", skriver man på Telegram.

USA: Redo att stötta Israel militärt

USA kommer stötta Israel militärt om det blir nödvändigt. Det uppger Pentagon efter omfattande attacker mellan Israel och Iranstödda Hizbollah.

"Vi fortsätter följa situationen noga och har varit väldigt tydliga med att USA är rustat för att stödja Israels försvar, säger en talesperson för Pentagon i ett uttalande.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska ha talat med sin motsvarighet i Israel, Yoav Gallant, på söndagsmorgonen:

"Austin bekräftade USA:s orubbliga engagemang för Israels försvar mot alla attacker från Iran och dess regionala partners och ombud”, säger Pentagons talesperson.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Libanon: Minst tre döda i israeliska attacker

Minst tre personer dödades i de israeliska attackerna tidigt på söndagen. Det framgår av ett uttalande från Libanons hälsodepartement, rapporterar Haaretz.

Från israeliskt håll har man sagt att man bombat "tusentals" av Hizbollahs raketer och raketramper under söndagen. Militären IDF säger sig ha gjort bedömningen att Hizbollah tänkte attackera mål i Tel Aviv kopplade till underrättelsetjänst och Mossad, enligt samma tidning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Korrespondenten: "Israel har gått och väntat"

Israel har gått och väntat på en vedergällning från Hizbollah för att man dödade befälhavaren Fuad Shukrs i en månad, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid i SVT Nyheter Direkt som är på plats i Jerusalem.

Men han tycker inte att man ska inte blanda ihop nattens utveckling med Irans utlovade hämnd för att Israel dödade Hamasledaren Ismail Haniya på iranskt territorium.

– Det hänger ihop, men de agerar också på egen hand.

Han betonar också att grunden till det hela är kriget i Gaza.

– Det vi har sett i natt är en dramatisk eskalering, säger korrespondenten Samir Abu Eid.

Se hela sändningen direkt från Jerusalem här.

Vilka är Hizbollah?

– Hizbollah är betydligt starkare militärt än Hamas och har ett avgörande politiskt inflytande i Libanon. Därför är oron stor här i Libanon att Hizbollah ska dra in landet i krig med Israel, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: "Har förstört tusentals avfyrningsramper"

Israels militär (IDF) säger sig förstört tusentals av Hizbollahs raketavfyrningsramper i södra Libanon med hjälp av runt hundra stridsflygplan.

"De flesta av dessa avfyrningsramper var riktade mot norra Israel och några var riktade mot centrala Israel. Mer än 40 avfyrningsområden i Libanon träffades under anfallen", skriver IDF på Telegram.

Israelisk källa: "Oklar påverkan på fredssamtal"

Det är fortfarande oklart hur söndagsmorgonens attacker mellan Israel och Hizbollah kommer att påverka helgens fredssamtal i Kairo. Det säger en israelisk källa till Haaretz:

– Regeringen är nu samlad och väntas undersöka möjligheten att hålla mötet i Egypten, trots händelserna i norr.

Källan säger också att det från Israels sida har formulerats två överväganden kommer att påverka beslutsfattandet. Det ena är huruvida Hizbollah väljer att utöka sitt svar eller avsluta attacken. Det andra är om Hamas vill återuppta kontakten och delta i samtalen, vilket man har varit ovilligt inställd till sedan Israel dödade rörelsens högste ledare.

Senare på söndagsförmiddagen rapporterade israelisk militärradio att en delegation från Israel kommer att delta i söndagens samtal.