Live

Senaste nytt om konflikten i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden och milisgrupper som Hizbollah i Libanon, vilka stöds av Iran. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i den kringliggande regionen.

En ambulans står parkerad på en gata, omgiven av en folksamling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Janzon, sprängämnesexpert, om hur personsökarna och radioenheterna förvandlats till vapen. Foto: Reuters.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Analys: Hizbollahs förmåga att kommunicera begränsas

Tisdagens våg av personsökare som exploderade följdes på onsdagen av nya explosioner - den här gången har walkie-talkies exploderat, enligt Hizbollah.

Att kommunikationsutrustning förstörs och av Hizbollah kan ses som livsfarligt att använda är ett hårt slag mot gruppens förmåga att kommunicera, konstaterar BBC:s Paul Adams.

"Hizbollahs kommunikation är katastrofalt skadad", skriver han i en analys.

Överblick

Markerad händelse

IDF om nya krigsmålet: Använder alla nödvändiga medel 

En talesperson för IDF höll pressträff på torsdagen. På en fråga om Israel förbereder sig för markoperationer mot Hizbollah svarade talespersonen att ”Israel är förberett för både försvar och attack.” Det enligt Sky News som bevakat pressträffen.

Premiärminister Netanyahu och försvarsminister Gallant sade på onsdagen att Israels mål är tydligt: Att evakuerade israeler ska kunna återvända till sina hem i norr och att en ny fas i kriget inletts.

IDF:s talesperson understryker nu den målsättningen:

“Vi kommer att använda alla nödvändiga medel för att återställa säkerheten vid vår norra gräns och för att på ett säkert sätt få våra medborgare att återvända till sina hem.

Walkie-talkies och personsökare förbjuds på plan

Den internationella flygplatsen Beirut Rafic Hariri, som ligger i Libanon, förbjuder alla passagerare att ha med sig personsökare och walkie-talkies ombord. Förbudet gäller både handbagage och incheckat bagage men även last och träder i kraft omedelbart, uppger Libanons statliga nyhetsbyrå NNA.

Bild på bilar utanför flygplatsbyggnaden. I bakgrunden syns ett flygtorn.
Flygplatsen är den största i Libanon. Foto: Wael Hamzeh/EPA/TT
Markerad händelse

Libanon: 25 döda och över 600 skadade

Dödssiffran stiger ytterligare efter onsdagens explosioner i Libanon. Enligt landets hälsominister Firass Abiadhar minst 25 personer dödats och över 600 skadats när kommunikationsutrustning exploderade.

I tisdags exploderade personsökare på flera håll i landet och då dödades 12 personer och nästan 3000 skadades.

Efter dåden - kommunikationsenheter förstörs 

Efter att personsökare och walkie-talkies exploderat uppger den libanesiska armén att man nu har förstört “misstänka” kommunikationsenheter i flera delar av landet. Det rapporterar Al Jazeera med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån NNA.

Tre libanesiska soldater på en trottoar som förbereder en kontrollerad detonation av misstänkt kommunikationsutrustning.
Soldater i södra Libanon förbereder en kontrollerad detonation på torsdagen för att förstöra "misstänkt" kommunikationsutrustning. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Källor: Israeliska agenter bakom skalbolag

Det Ungernbaserade företaget BAC startades av israeliska agenter för att leverera personsökare till Israel, uppger insatta källor för New York Times. Minst två andra skalbolag ska ha startats av israeliska agenter för att infiltrera leveranskedjor för elektronik.

Enligt uppgifterna ska personsökare med små mängder sprängmedel ha börjat skickats till Libanon sommaren 2022 i liten skala, men produktionen trappades snabbt upp efter att Hizbollahledaren Hassan Nasrallah sagt att gruppen bör undvika telefoner som kan avlyssnas eller hackas.

Israel har inte tagit på sig ansvaret för attackerna i Libanon där personsökare, walkie-talkies och annan kommunikationsutrustning exploderade.

Foto visar ett hus där ett ungerskt företag som påstås ha tillverkat personsökare som exploderade i Libanon och Syrien, har sitt huvudkontor i Budapest torsdag.

Flera skadade efter drönarattack mot norra Israel

Flera personer har skadats i en attack där drönare från Libanon träffat norra Israel, rapporterar israeliska medier.

Enligt Israels militär (IDF) ska en av drönarna ha slagit ned i Ya'ara i västra Galileen, där flera personer ska ha skadats.

Attackerna ska enligt IDF även ha riktats mot samhället Beit Hillel nära Kiryat Shmona. Där ska nedslagen ha orsakat bränder, men inga personskador har rapporterats.

Israel: Gripen misstänkt för mordplan mot Netanyahu

En israelisk medborgare har gripits och anklagas för att vara inblandad i planer på att mörda Israels premiärminister Netanyahu, rapporterar The Times of Israel med hänvisning till ett uttalande från polisen och säkerhetstjänsten Shin bet.

Enligt uttalandet ska mannen ha gripits i augusti, misstänkt för mordplaner på Netanyahu, försvarsminister Yoav Gallant eller chefen för Shin bet, Ronen Bar.

Israel hävdar att Iran ligger bakom och uppger att den gripne ska ha träffat iranska företrädare i Turkiet där han bott under längre perioder. Enligt uttalandet uppges han också ha smugglats in i Iran för möten om planerna vid minst två tillfällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vilka är Hizbollah? Vem finansierar gruppen och varför är de terrorstämplade? Se videon - SVT förklarar.

Markerad händelse

Israel: Flera attacker mot södra Libanon

Israel har under natten och morgonen genomfört attacker mot flera mål i södra Libanon, uppger Israels militär (IDF) på Telegram.

IDF uppger att mål med koppling till den libanesiska terrorgruppen Hizbollah ska ha träffats i luftangrepp mot Chihine, Tayibe, Blida, Meiss El Jabal, Aitaroun och Kfarkela i södra Libanon. Ett vapenlager som sägs ha använts av Hizbollah i området Khiam uppges också ha varit mål för attackerna.

Israeliska styrkor och Iranstödda Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra över gränsen sedan den 7 oktober.

Rök stiger efter en israelisk attack mot ett område i södra Libanon på torsdagsförmiddagen
Rök stiger efter en israelisk attack mot ett område i södra Libanon på torsdagsförmiddagen. Foto: AFP/TT

Uppgift: Tyskland minskar sin vapenexport till Israel

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Tyskland under den senaste året minskat sin vapenexport till Israel kraftigt. En källa, som uppges vara insatt i det tyska finansdepartementet, uppger att man slutat att arbeta med licenser för vapenexport till Israel efter politiska och juridiska påtryckningar om att exporten kan strida mot internationell lag.

Uppgifterna tillbakavisas av en talesperson för Tysklands finansdepartement som uppger att det "inte finns ett stopp för vapenexport till Israel och att det inte heller kommer bli något stopp", enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.