Nyligen gick Saudiarabien och andra länder till attack mot huthirebellerna – en milisrörelse som växt fram efter 11 september-attentaten i USA – medan Saudiarabiens huvudfiende Iran sägs stödja huthirebellerna. I dag kom beskedet att Arabförbundet bildar en gemensam styrka för att bekämpa regionala säkerhetshot.
Journalisten Safa AlAhmad från BBC har gett sig in i konfliktens kärna. Agenda kan i kväll visa ett reportage som bygger på hennes dokumentär ”Kriget i Jemen” som sänds i SVT2 direkt efter Agenda. På BBC:s sajt skriver hon själv ”Jag åkte till Jemen för att följa huthi, förstå varifrån de kommer och vad de vill”.
– De har uteslutit oss ur tron, men de är det största hotet mot islam, säger en sunnikrigare.
– Vi ska jaga IS-anhängarna, svikarna och förrädarna upp i bergen, säger en huthikrigare.
I Jemen står Irans och Saudiarabiens intressen mot varandra. Safa al-Ahmad förhandlade i månader för att få tillgång till huthi-områdena i norr.
Huthi-folket är övervägande zaidi – en gren av shia-islam som styrde norra Jemen i mer än tusen år. Huthierna utgör i dag en tredjedel av Jemens befolkning
Deras ledare var Hussein al-Huthi. Efter 11 september 2001 predikade han att attackerna i New York var en amerikansk och sionistisk konspiration, vars syfte var att ockupera muslimska länder. En konspirationsteori som hans anhängare upphöjt till trossats.
Huthi-ledaren blev martyr
Jemens regering har fört krig mot huthierna sex gånger på tio år. Hussein al-Huthi greps och dödades 2004 och han har blivit en martyr för sitt folk. Regeringens krigföring mot dem har skapat stor förbittring.
Um Zayd var med och begravde tre barn som dödats i granatattacker.
– När vi fann kropparna var de i småbitar. Mamman till en pojke hittade aldrig ansiktet, Bara öronen och en del av skallen. Efter det var hon sig aldrig lik, stackarn, säger Um Zayd.
Grannlandet Saudiarabien attackerade dem 2009. Saudierna anklagar huthierna för att samarbeta med rivalen Iran.
– Det är inte sant, säger Dayf Allah AlShami, huthi-ledsagare.
– Det är gamla anklagelser. Vi får inget stöd – varken materiellt eller militärt.
Ett delat land
Jemen är i praktiken delat i nord och syd. Sunnimuslimerna i söder och shiamuslimska huthi i norr.
Huthi-rebellerna har fientliga sunnistammar och al-Qaida mot sig. Al-Qaida ser huthi som otrogna och har attackerat deras moskéer. Al-Qaida har varit aktiva i Jemen sedan 1990-talet. Nu finns också IS här.
Kampen mot huthi förenar
Tv-teamet fortsätter efter förhandlingar över frontlinjen till sunnistammarnas territorium. Alla sunnistammar kanske inte är allierade med al-Qaida men de förenas i kampen mot huthi.
– Jag kanske inte är överens med dem från al-Qaida. Men när vi slåss tillsammans mot huthierna blir de mina vapenbröder, säger Ziyad Al Majdali, ledare för sunni-alliansen.
Men det finns de som menar att al-Qaidas taktik inte fungerar. De sätter sitt hopp till IS, islamiska staten, som också är aktiva här.
– Vi trodde på demokrati och ickevåld, men vad fick vi ut av det? Vårt hopp är att islam får råda och befria oss från kolonialismen. Från shiitisk ockupation, säger IS-anhängaren Ahmad Kamis.
Framgång med hårda metoder
Trots hårt motstånd har huthierna varit framgångsrika. På bara fyra dagar intog de huvudstaden Sanaa i höstas. Den sittande regeringen var för svag och armen splittrad.
Metoderna har ofta varit hårdföra. I en by i närheten av Sanaa vill två små pojkar att Safa al-Ahmad ska filma ett hus som sprängts av huthier.
– De sa att han är från al-Qaida, att han är terrorist från IS, säger den ene pojken.
– Vad har vi här i byn? Varken olja eller fisk. Här finns ingenting. Vi har inte el. Det är inte Jerusalem. Det är den fattigaste av byar, säger den andre.
Huthiernas framryckning söderut har varit blixtsnabb, men nu möter de motstånd från en enad sunnimuslimsk front, ledd av Saudiarabien.
Produktion: BBC Arabic
Agenda söndag 29 mars 21.15 i SVT2. I studion: Mellanösternexperten Bitte Hammargren. Se programmet här.