Live

Klimattoppmötet COP26 i Glasgow

Under två veckor i november möts världens ledare i Glasgow för att förhandla om klimatmålen. Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering från konferensen.

Under två veckor i november möts världens ledare i Glasgow för att förhandla om klimatmålen. Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering från konferensen.

Klimattoppmötet i Glasgow

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kerry: "I kväll avfyrades startpistolen"

USA:s särskilde klimatsändebud John Kerry håller pressträff sent på lördagskvällen, svensk tid. Han säger att USA tog denna COP på allvar, efter att den tidigare Trump-ledda administrationen vägrat delta i tidigare klimatförhandlingar. Vidare tackar han såväl förhandlare som övriga delegater och staden Glasgow efter COP26.

- Vi är de facto närmare än var vi någonsin varit tidigare, att undvika klimatkaos och säkra renare luft, hälsosammare vatten och en hälsosammare planet på grund av den här överenskommelsen.

Kerry lyfter särskilt skrivelsen i avtalet om utfasningen av kol som en framgång, ett prejudikat.

- Det här är början på något. Vi visste hela tiden att Glasgow inte var mållinjen, och alla som trodde det förstår inte utmaningarna som vi har, säger han och fortsätter:

- Jag skulle säga att Paris byggde arenan och Glasgow startat loppet och i kväll avfyrades startpistolen. Vi har nu omkring nio år på oss att bygga vidare på dessa löften och minska de globala utsläppen med 45 procent för att hålla fast vid målet att nå 1,5 grad.

Kerry lyfter också Kinas uttalade ambitioner samt nya löften om att fasa ut kol som ett hoppfullt steg framåt.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Historiskt klimatavtal klubbat i Glasgow

Strax efter klockan 20.40, svensk tid, stod det till slut klart: En slutgiltig överenskommelse har klubbats på COP26 i Glasgow.

Klimatmötets ordförande Alok Sharma slog klubban i bordet och konstaterade att "Glasgow Climate Pact", som överenskommelsen kallas, har antagits.

Regeringsförhandlare från nästan 200 länder står bakom det nya avtalet om klimatåtgärder. Detta efter att flera länder uttryckt stor besvikelse kring sista minuten-ändringar som Kina och Indien fått igenom rörande att minska utsläppen från kol, den enskilt största källan till utsläpp av växthusgaser.

Ändringen handlar om beslutet att "fasa ner" ("phase down") snarare än att "fasa ut" ("phase out") kolkraft.

Alok Sharma bad, märkbart berörd, om ursäkt men konstaterade att det samtidigt är avgörande att skydda paketet.

- Jag är verkligen ledsen över hur detta har skett. Jag förstår den stora besvikelse som ni känner.

Hans emotionella reaktion möttes av applåder från delagaterna i rummet.

Även EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans säger att ett urvattnat språk är nedslående men att det inte bör stoppa överenskommelsen.

Trots att ordalydelser reviderats och försvagats i elfte timmen är det samtidigt historiskt då det är första gången som "fossilt" står inskrivet i ett slutgiltigt COP-avtal.

- Med klimatöverenskommelsen i Glasgow håller vi 1,5-gradersmålet vid liv. Men dess puls är svag. Det kommer bara överleva om vi omvandlar detta till handling, snabbt, sa en märkbart rörd Alok Sharma.

Han möttes av stående ovationer.

Mötet fortsatte långt därefter, och gick bland annat igenom detaljbeslut kring utsläppshandel och hur ofta ländernas klimatplaner ska uppdateras inom ramen för Parisavtalet.

Pinnat inlägg

Fakta: Klimattoppmötet i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.

Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Klimatministern direkt efter mötet: "Vi har gjort något historiskt"

Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund (Mp), som deltagit i slutförhandlingarna på mötet, är nöjd med slutprodukten av COP-26.

- Det känns faktiskt väldigt, väldigt bra. Vi har gjort något historiskt. Vi har kommit överens om ett avtal som nu höjer ambitionerna rejält på klimatområdet, säger han till SVT.

Enligt Bolund lyckades mötet inte ta ett så stort steg framåt som han hade hoppats.

Hör Per Bolund svara på fler frågor i klippet nedan.

Boris Johnson: "Ett stort steg framåt"

Premiärministern för värdnationen Storbritannien har nu kommenterat utgången för COP26-mötet, i en serie inlägg på Twitter.

Boris Johnson skriver att "vi har gjort seriösa genombrott" och tackar ledarna, förhandlarna och de övriga deltagarna som fick igenom klimatpaketet, invånarna i Glasgow och inte minst mötets ordförande Alok Sharma.

"Det finns fortfarande mycket att göra under de kommande åren. Men dagens överenskommelse är ett stort steg framåt och kritiskt sett har vi det första internationella avtalet någonsin om att fasa ned kol och en färdplan för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader", skriver han.

Johnson uttrycker även en förhoppning om att världen kommer att se tillbaka på COP26 som "början på slutet av klimatförändringarna".

Ledaren för Labour-partiet, Keir Starmer, välkomnar att man har nått en överenskommelse och säger, enligt The Guardian:

"Det har skett blygsamma framsteg mot de utmaningar vi står inför, vilket är viktigt."

"Jag ber om ursäkt"

Besvikelsen var stor när klimatavtalet klubbades i skotska Glasgow. COP-ordföranden Alok Sharma såg ut att falla i tårar när han klubbade igenom avtalet.

Se ögonblicket då klimatavtalet klubbas i artikeln nedan.

Naturskyddsföreningen: "Dags att omsätta det i handling"

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, skriver i ett uttalande om FN:s klimattoppmöte i Glasgow att det är "glädjande att länderna lyckades komma överens".

- Men trots viktiga framsteg är Glasgowpakten fortfarande inte ett tillräckligt kraftfullt svar på klimatkrisen.

Hon är positiv till att tidigare löften om klimatfinansiering ska infrias, men anser också att världens fattigaste länder behöver mer stöd för att klara av klimatförändringar.

På COP26 kom länderna också överens om hur rapporteringen ska se, något som har förhandlats under många år.

- Många har visat mer vilja än tidigare, och nu är det dags att åka hem och omsätta det i handling, säger Karin Lexén.

Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institute (SEI), säger till nyhetsbyrån TT att det mest positiva är att man kommit har överens om att höja tempot i processen.

- Att man uppmanar länderna att lämna in nya klimatmål redan nästa år och att man kommer att göra tätare uppföljning - varje år i stället för vart femte år som Parisavtalet sa.

Hon nämner också att man enats kring skador och förluster - en ersättning till utvecklingsländer som drabbats hårt av klimatförändringar - som en framgång.

Men likt många andra hade Åsa Persson önskat en starkare skrivning kring utfasningen av kolet.

- Där misslyckades det brittiska ordförandeskapet. Målet som de hade var att skapa en bred allians för att fasa ut kolet globalt, men där lyckades man inte få med de stora användarländerna som Kina och Indien.

"Inte så det normalt sett ska gå till"

"Det är inte schysst spel. Det är inte så det ska gå till", säger Mathias Fridahl, som är expert på klimatavtal, om Indiens svängning i sista minuten.

Hör Mathias Fridahl i klippet i artikeln.

Enligt klimatforskaren Johan Rockström går vi mot ”en farlig, men inte en katastrofal framtid” efter klimatmötet. Foto: TT

Rockström: "Ett steg framåt - men otillräckligt"

Klimatmötet i Glasgow blev varken en succé eller ett fiasko, anser Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

- Det är ett signifikant steg framåt – men otillräckligt, säger han.

Målet med Parisavtalet är att världen ska hålla sig till 1,5 grader uppvärmning. Det kommer vi inte att nå med besluten som har tagits i Glasgow.

- När länderna åkte till Glasgow var vi på väg mot en katastrof, 2,7 graders uppvärmning. När vi lämnat mötet följer vi en farlig väg, säger han.

Enligt Johan Rockström kommer vi att gå mot 1,8 eller 1,9 graders uppvärmning om alla följer reglerna som har satts till punkt och pricka.

- Det betraktar jag som en farlig, men inte en katastrofal framtid.

Han säger att det på detta klimatmöte, till skillnad från tidigare upplagor, inte har synts några politiska bråk om riktningen för mötet - att leverera Parisavtalet - trots att det stundom sett ut som så med alla förhandlingar och stötestenar.

Detta trots Indiens sista minuten-inspel om att ändra ordvalet i slutdokumentet från att "fasa ut" till att "minska" kolanvändningen.

- Det är lätt att missförstå det, att man tror att länder håller på att obstruerar. Så har det varit förut, men inte i Glasgow, säger Rockström.

(TT)

FN:s generalsekreterare: "Framstegen inte alltid en rak linje"

I en kommentar kort efter att det nya klimatavtalet klubbats säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, enligt The Guardian:

"De godkända texterna är en kompromiss. De tar viktiga steg men tyvärr räckte inte den kollektiva politiska viljan för att övervinna några djupa motsättningar."

Guterres hänvisar särskilt till ändringarna kring formuleringen om fossila bränslen och kol i dokumentet, och understryker att hans övertygelse är att vi måste sluta med subventioner av fossila bränslen och fasa ut kol.

Han anser ändå att COP26 inneburit byggstenar för framsteg.

"Slutligen vill jag avsluta med ett budskap om hopp och beslutsamhet till unga människor, ursprungssamhällen, kvinnliga ledare, alla de som leder klimatarmén", säger Antonio Guterres och fortsätter:

"Jag vet att många av er är besvikna. Men framstegsvägen är inte alltid en rak linje. Ibland blir det omvägar. Ibland finns det diken."

"Världen har tagit ett steg närmare ett klimat i balans. Det finns en historisk enighet om ersätta fossila bränslen med förnybart även om Kina och Indien i sista sista stund försvagade formuleringen", skriver SVT:s klimatkorrespondent i en analys.

Läs den i artikeln nedan.

Greta Thunberg summerar COP: "Bla, bla, bla"

För första gången någonsin nämns ordet "fossilt" i texten i ett klimatavtal. Vilket gör det nya avtalet, "Glasgow Climate Pact", historiskt.

Men redan innan ordförandeklubban slog i bordet uttryckte flera länder en djup besvikelse kring sista minuten-ändringar i formuleringen kring kolkraften, genomdrivna av utsläppsjättarna Kina och Indien.

En som inte är särskilt imponerad av den slutgiltiga överenskommelsen är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

"COP26 är över. Här är en kort summering: Bla, bla, bla", twittrar hon och fortsätter:

"Men det verkliga arbetet fortsätter utanför dessa lokaler. Och vi kommer aldrig att ge upp."

Kenyanskan Elizabeth Wathuti, som också representerar klimatrörelsen Fridays for future, säger i ett uttalande att det är svårt att blicka framåt och att hon "sörjer det som skett här i Glasgow".

Flera länder uttrycker mycket stor besvikelse

Flera länder, däribland Schweiz, Lichtenstein, Mexiko och Fiji, uttrycker starkt ogillande gentemot de sista minuten-ändringar i formuleringar kring utfasningen av kolkraften.

- Vi behöver inte fasa ner, utan fasa ut kol, säger Schweiz miljöminister, som riktar hård kritik mot Indien.

- Vi är besvikna, både kring processen och ändringen i sista minuten. Detta kommer inte ta oss närmare 1,5 utan få det svårare att nå.

Däremot motsätter de ingen av länder sig emot skrivningarna i den slutgiltiga överenskommelsen.

Både Indien och Kina bromsade in i det sista skrivningar i dokumentet om fossila bränslen, och ska ha fått igenom en ändring i formuleringarna kring utfasningen av kolkraft.