Ryska konvojen upplöst – attack mot Kiev kan komma snart

Uppdaterad
Publicerad

Den stora militärkonvoj som tidigare rapporterats nordväst om Kiev har nu skingrats och spridit ut sig, visar nya satellitbilder. En attack mot staden inom en snar framtid är därför trolig, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap.

– Kanske inte de kommande timmarna, men de kommande dagarna, säger han i Morgonstudion.

De nya satellitbilderna togs vid lunchtid på torsdagen, ukrainsk tid, av rymdteknologibolaget Maxar Technologies.

Enligt företaget har en del fordon, stridsvagnar och artilleri omplacerats och setts i samhällen nära flygplatsen i Hostomel, norr om Kiev. Några fordon har placerats i skogen. 

Kriget i Ukraina

Att konvojen splittrats kan innebär att Kiev snart kan vänta sig något slags ryskt angrepp. Enligt Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, finns två alternativ för hur en stad kan intas: omringa eller gå in militärt. 

– Det första är det mer långsiktiga, politiskt lättare och militärt mindre kostsamma alternativet. Det andra alternativet gör man om man har bråttom eftersom det innebär väldigt stora förluster för egna styrkor och försvarare – och inte minst för civilbefolkningen, säger Käihkö.

Kan innebära massiv förlust för Ryssland

Käihkö tillägger att det finns faktorer som dock kan fördröja en attack mot Kiev ytterligare.

– Om uppgifterna om logistiska och stridsmoraliska problem stämmer, är det osäkert om man faktiskt kan använda samtliga fordon och hela styrkan inom den närmsta framtiden. Det kan ta dagar eller veckor innan man kommer igång igen.

Kiev är en stor stad som just nu är väl försvarad och förberedd för en attack – vilket sannolikt kommer innebära massiva förluster för Ryssland om de försöker inta staden, enligt Käihkö. 

– Ukraina har väl byggt fortifikationer i staden och det är därför jag anar att ryssarna inte är så ivriga att försöka ta staden militärt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet