Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Sändebud ska undersöka möjligheterna till vapenvila

Det amerikanska sändebudet Amos Hochstein anländer till Beirut under måndagen för att undersöka möjligheterna till vapenvila mellan Israel och Hizbollah, säger två källor till Reuters.

Israel har enligt uppgifter lämnat över dokument till USA med sina krav på en vapenvila. Bland annat vill man att den israeliska militären aktivt ska kunna se till att Hizbollah inte åter rustar upp och återställer sina militära infrastrukturer nära landsgränsen, rapporterar nyhetssajten Axios med hänvisning till en israelisk tjänsteman.

Israel vill dessutom att landets flygvapen ska ha tillgång till libanesiskt luftrum.

En amerikansk tjänsteman säger till nyhetssajten att det är föga sannolikt att Libanon eller det internationella samfundet skulle gå med på Israels villkor.

Överblick

Israeliska kulturministern vill se dödsstraff

De som döms för förräderi under krigstid bör straffas med döden, säger Israels kultur- och idrottsminister Miki Zohar, rapporterar Times of Israel.

Uttalandet kommer efter tillkännagivandet att åklagare i Israel anklagar sju israeler för att ha spionerat för Irans räkning under två års tid.

Ministern menar att dödsstraff är det enda sättet att förebygga fall av förräderi.

Times of Israel anmärker att dödsstraff redan är tillåtet i Israel för fall av, exempelvis, förräderi.

Över 75 år har två personer avrättats i Israel efter att ha dömts till döden. Den ena var Adolf Eichmann, nazisten som till stor del organiserade Förintelsen.

Israeler misstänks för spionage för Iran

Åklagare i Israel anklagar sju israeler för att ha spionerat för Irans räkning under två års tid, rapporterar Haaretz.

De sju personerna ska under upp emot 700 uppdrag samlat in underrättelseinformation om bland annat militärbaser och det israeliska luftvärnet känt som Järnkupolen, enligt misstankarna.

De misstänkta anklagas ha tagit emot hundratusentals dollar i överföringar från "ryska turister".

Enligt polisen greps de misstänkta eftersom man befarade att människor kunde komma till skada, särskilt då man upptäckte att de hade börjat samla information om enskilda personer.

(TT)

Unrwa: Israel hindrar humanitärt bistånd

Israeliska myndigheter hindrar fortfarande humanitärt bistånd från att nå områden i norra Gaza där brist på medicin och mat råder, säger chefen för FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, i dag måndag.

"Unrwas kvarvarande skyddsrum är så överfulla att en del internflyktingar nu tvingas bo på toaletterna. Enligt rapporter dödas människor som försöker fly och deras kroppar lämnas på gatan. Försök att rädda människor under spillror nekas också", skriver Philippe Lazzarini på X.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyskland: Israel bör förklara incidenter rörande Unifil

Israel behöver klargöra varje incident som rör FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon, Unifil, säger det tyska utrikesdepartementets talesperson Kathrin Deschauer.

FN:s fredsbevarande styrkor sa på söndagen att IDF "medvetet demolerade" ett observationstorn och ett staket vid en FN-post i södra Libanon. Det är den senaste i en rad händelser där Unifil har larmat om att de blir attackerade av den israeliska militären. Israel har på grund av detta mött hård internationell kritik.

Israels utrikesminister Israel Katz säger att landet och dess militär inte har någon avsikt att skada de fredsbevarande styrkorna.

I videon: Vad gör FN-soldaterna i Libanon?

Markerad händelse

Macron manar till fred

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att jobba för en vapenvila under ett telefonsamtal på måndagen.

Macron ska ha sagt att Hamasledaren Yahya Sinwars död "måste vara en möjlighet att påbörja en ny fas av förhandlingar" för humanitärt bistånd, vapenvila och för att frisläppa de gisslan Hamas fortfarande håller i Gaza.

Macron uppmanade också Israel att skydda infrastruktur och civila i Libanon, rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA:s utrikesminister till Israel och Mellanöstern

USA hoppas fortfarande att Hamasledaren Yahya Sinwars död ska göra det möjligt att få ett slut på Israels krig mot Hamas och Hizbollah. Med det målet i sikte åker i dag den amerikanske utrikesministern Antony Blinken till "Israel och Mellanöstern". Under tisdagen ska han träffa Benjamin Netanyahu.

Det blir Blinkens elfte resa till regionen sedan 7 oktober förra året.

Tidigare på måndagen anlände även USA:s sändebud Amos Hochstein till Beirut.

Israel har dock fortsatt sina attacker mot Hizbollah i Libanon, där man tidigare i dag anföll bland annat Beirut för att slå ut en ekonomisk institution som ska ha hjälpt Hizbollah med transaktioner.

Två män i varsin fåtölj under ett officiellt möte.
Det amerikanska sändebudet Amos Hochstein träffar det libanesiska parlamentets talman Nabih Berri i Beirut i dag måndag för att diskutera möjligheterna till vapenvila. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Tre libanesiska soldater dog - Israel ber om ursäkt

Den israeliska militären har bett om ursäkt efter att tre libanesiska soldater dödats under söndagen.

Enligt IDF trodde dess egna soldater att de anföll ett fordon som tillhörde Hizbollah. Fordonet befann sig på samma område där en Hizbollahlastbil befann sig tidigare.

IDF understryker också att de inte är i krig med Libanons militär.

Markerad händelse

WHO evakuerar 1 000 kvinnor och barn från Gaza

Världshälsoorganisationen WHO kommer inom kort att hjälpa med evakueringen av 1 000 kvinnor och barn i behov av medicinsk hjälp från Gaza till Europa, säger organisationens Hans Kluge i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

WHO har sedan oktober förra året bidragit till omkring 600 evakueringen av medicinska skäl från Gaza.