Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyskland: Israel bör förklara incidenter rörande Unifil

Israel behöver klargöra varje incident som rör FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon, Unifil, säger det tyska utrikesdepartementets talesperson Kathrin Deschauer.

FN:s fredsbevarande styrkor sa på söndagen att IDF "medvetet demolerade" ett observationstorn och ett staket vid en FN-post i södra Libanon. Det är den senaste i en rad händelser där Unifil har larmat om att de blir attackerade av den israeliska militären. Israel har på grund av detta mött hård internationell kritik.

Israels utrikesminister Israel Katz säger att landet och dess militär inte har någon avsikt att skada de fredsbevarande styrkorna.

I videon: Vad gör FN-soldaterna i Libanon?

Överblick

USA kräver Israel på förklaringar

USA vill att Israel förklarar Unifils påstående att ett av deras vakttorn under helgen förstördes av eld från en israelisk stridsvagn.

- Vi har bett våra kollegor i IDF om ytterligare information, säger Vedant Patel, presstalesperson för VIta huset på en presskonferens.

Vedant Patel säger även att USA har bett Israel undersöka uppgifterna om att en 59-årig kvinna, som plockade oliver på Västbanken, dödats av israelisk militär under förra veckan.

Patel kallar uppgifterna "otroligt oroande", och noterar att Israel har stängt av en befälhavare.

- Vi tycker att att palestinierna behöver ha tillgång till deras mark för att utföra dessa skördar när det passar, säger Patel.

En palestinsk man bär på en påse oliver
En palestinsk man bär på en påse oliver under höstens olivskörd på Västbanken. Foto: Zain Jaafar/AFP/TT

Olika uppgifter om libanesiskt sjukhus

Enligt Israel gömmer Saleh sjukhuset i de södra delarna av Libanons huvudstad Beirut en bunker tillhörande den döde Hizbollahledaren Hasan Nasrallah och stora mängder pengar och guld.

Den israeliska militären har under dagen fokuserat sina attacker på Hizbollahs finansiella system. Sjukhuset och den påstådda gömman med pengar och guld har dock inte attackerats. Israel planerar inte heller att attackera den, säger den israeliska militärens talesperson, enligt Reuters.

Sjukhusets direktör Fadi Alameh har sagt till Reuters att sjukhuset evakueras och förnekar uppgifterna om gömman.

- Jag ber den libanesiska armén att inspektera platsen, säger han enligt Reuters.

Eva • Har den andra omgången av poliovaccineringen av barn i Gaza kommit igång? Skulle påbörjats 14/10 men inte sett någon info om det

Hej Eva,

Den andra omgången av poliovaccinering är igång sedan en vecka tillbaka.

Dagens Nyheter har pratat med kampanjchefen Musa Abed som är orolig huruvida de kommer kunna vaccinera alla 130 000 barn under tio år i norra Gaza, där striderna just nu är som intensivast.

Poliovaccineringen startade med anledning av att ettårige Abdul Rahman fick polio i augusti. Han blev därmed det första poliofallet på Gazaremsan på 25 år.

Före kriget var 99 procent av barnen i Gaza vaccinerade mot polio, enligt Unicef. Siffran har sjunkit sedan kriget bröt ut då stora delar av sjukvården kollapsat.

Hör om Abdul Rahman och hans oroliga mamma här.

Markerad händelse

Israel: Dödat Hizbollahtopp i Damaskus

Två person dödades och tre skadades i en israelisk robotattack mot en bil i Damaskus under måndagen. En av dessa var chef över Hizbollahs överföringar av pengar från Iran till den libanesiska shiamilisen, uppger IDF:s talesperson Daniel Hagari, enligt Times of Israel.

Det syriska försvarsdepartement har uppgett att de dödade var civila.

Israel har utfört flera anfall mot den ekonomiska institutionen Al-Qard Al-Hassan i Libanon. Det är inte officiellt en bank, men fungerar på ett liknande sätt. Al-Qard Al-Hassan har tidigare anklagats också av USA för att hjälpa Hizbollah med ekonomiska transaktioner.

Företaget har fler än 30 filialer runtom i Libanon, inklusive 15 i Beirut.

Markerad händelse

Libanon: 17 dödade i israeliska attacker

I israeliska attacker mot Libanon ska totalt 17 personer ha dödats, uppger det libanesiska hälsodepartementet. Fyra av de dödade var räddningstjänstpersonal, uppger myndigheten.

Sex person dödades i ett israeliskt anfall mot staden Baalbek i södra Libanon, enligt hälsodepartementet. Enligt den statliga libanesiska nyhetsbyrån NNA tillhörde de sex dödade samma familj.

Ytterligare fyra personer ska ha dödats i ett israeliskt anfall mot al Kharayib i södra Libanon, uppger det libanesiska hälsodepartementet. I en närliggande by ska ytterligare fyra person, varav en sjukvårdare, dödats.

I tre andra attacker dog tre sjukvårdare enligt myndigheten.

I en tidigare felaktig version av inlägget stod det södra Gaza istället för södra Libanon.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Palestinsk nyhetsbyrå: 29 dödade i norra Gaza

Den palestinska nyhetsbyrån Wafa skriver att 29 människor dödats i israeliska anfall i norra Gaza, under måndagen.

De skriver att en skola, där flyktingar huserades, beskjutits med artillerield som dödade sju personer, enligt sjukvårdskällor. Detta ska ha skett i flyktinglägret Jabalia.

I ett annat anfall dödades sex som hämtade vatten, skriver Wafa.

Flyktinglägret Jabalia är under anfall från Israel, som säger att de försöker stoppa Hamas från att återgruppera i området. Samtidigt sägs tiotusentals vara fast i lägret som ska evakueras.

I videon: Läkare utan gränser berättar om den humanitära situationen i Gaza: "Katastrofal".

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ministern: Uppmuntra till migration från Gaza

Att Bosätta Gaza eller "uppmuntra migration" av den palestinska befolkningen, det ser den ultranationalistiska israeliska nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir som lösningar, rapporterar Times of Israel.

På en konferens om gränsen till Gaza, anordnad av en bosättargrupp, förespråkade ministern förslagen.

Att utan våld uppmuntra till migration från Gaza till andra länder vore enligt ministern "den mest etiska och korrekta lösningen".

"Landet Israel är vårt", utropade Ben-Gvir.

Israel drog tillbaka militär och bosättare från Gaza 2005, efter 38 års ockupation.

Som 19-åring ansågs Itamar Ben-Gvir ha för extrema åsikter för att tjänstgöra i Israels militär. I dag är han minister. Hör om den kontroversiella ministern i videon ovan.

Markerad händelse

Israelisk flygplats stängde - fem drönare sköts ner

Under måndagseftermiddagen stannade flygtrafiken på Ben Gurion flygplatsen i Israel av efter direktiv från den israeliska säkerhetstjänsten, skriver Times of Israel.

En stund senare skrev den israeliska militären att fem drönare skjutits ner över medelhavet.

Flygtrafiken kunde därefter återupptas. Det kommer dock varken lyfta eller inkomma några plan från British Airways. Flygbolaget har ställt in alla flyg till Israel fram till mars 2025, med anledning av eskaleringen mellan Israel och shiamilisen Hizbollah.

Sedan tidigare har även Easyjet, Wizz Air, Virgin Atlantic och Delta Air lines ställt in sina flyg till Israel.

Israeliska kulturministern vill se dödsstraff

De som döms för förräderi under krigstid bör straffas med döden, säger Israels kultur- och idrottsminister Miki Zohar, rapporterar Times of Israel.

Uttalandet kommer efter tillkännagivandet att åklagare i Israel anklagar sju israeler för att ha spionerat för Irans räkning under två års tid.

Ministern menar att dödsstraff är det enda sättet att förebygga fall av förräderi.

Times of Israel anmärker att dödsstraff redan är tillåtet i Israel för fall av, exempelvis, förräderi.

Över 75 år har två personer avrättats i Israel efter att ha dömts till döden. Den ena var Adolf Eichmann, nazisten som till stor del organiserade Förintelsen.

Israeler misstänks för spionage för Iran

Åklagare i Israel anklagar sju israeler för att ha spionerat för Irans räkning under två års tid, rapporterar Haaretz.

De sju personerna ska under upp emot 700 uppdrag samlat in underrättelseinformation om bland annat militärbaser och det israeliska luftvärnet känt som Järnkupolen, enligt misstankarna.

De misstänkta anklagas ha tagit emot hundratusentals dollar i överföringar från "ryska turister".

Enligt polisen greps de misstänkta eftersom man befarade att människor kunde komma till skada, särskilt då man upptäckte att de hade börjat samla information om enskilda personer.

(TT)