Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Uppgifter: Israel väntas förbjuda Unrwa

Trots starka invändningar från FN, EU och Biden-administrationen väntas Israel, på måndagen, godkänna två lagar som i princip kommer att hindra FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, helt från att verka i Israel. Det skriver The Times of Israel.

Lagarna väntas också kraftigt begränsa Unrwas arbete i Gaza och på den, av Israel, ockuperade Västbanken, bland annat genom att sluta utfärda inresetillstånd till organisationens medarbetare.

Unrwa förser miljoner palestinier med humanitärt stöd, men Israel har vid upprepade tillfällen anklagat hjälporganisationen för att ha terrorister bland de anställda.

Foto: Omar Al-Qattaa/AFP/TT

Överblick

Markerad händelse

Nya israeliska lagar stoppar FN-organet Unrwa

Israel har godkänt två lagar som i praktiken bannlyser FN-organet Unrwa från att verka i landet, rapporterar Reuters. Lagtexterna slår fast att israeliska myndigheter inte längre får ha kontakt med FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, rapporterar TT.

Lagen innebär att Israel inte längre kommer utfärda inresetillstånd till Unrwas medarbetare eller tillåta koordinering med militären. Det är en förutsättning för att organisationen ska kunna verka i Gaza och på Västbanken, enligt TT.

Lagen har på förhand mött skarp kritik från FN, EU och Vita huset.

Civilförsvaret: 100 000 fast i norra Gaza

Minst 100 000 människor är fångade i norra Gaza, larmar civilförsvaret enligt TT. Efter Israels tre veckor långa belägring av Jabalia, Beit Lahia och Beit Hanun har varken mat eller medicin nått fram.

Civilförsvarets räddningsinsatser har tvingats sättas på paus. Civila uppges ligga kvar under rasmassor och sjuka och skadade står utan vård, larmar FN.

Enligt Israel har runt 50 000 flytt området, men civilförsvaret uppger att minst 100 000 är fast, skriver TT.

Diskussioner om ett par dagars eldupphör i Gaza

Källor inom Hamas uppger för den Saudiska nyhetskanalen Al-Sharq, som citeras av Haaretz, att gruppen öppnar för ett tillfälligt eldupphör i Gaza. Enligt förslaget skulle fyra ur gisslan släppas i utbyte mot två till tre dagars eldupphör och att palestinska fångar släpps, uppger källorna för nyhetskanalen.

Samtidigt uppger Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, att landet arbetar för en överenskommelse om ett par dagars eldupphör mot att några ur gisslan släpps, enligt Haarestz.

Israel uppger samtidigt för Times of Israel att de inte fått något officiellt svar från Hamas kring gisslan.

Hälsodepartementet: 43 000 palestinier dödade

Under Israels militära offensiv på Gazaremsan har minst 43 000 palestinier dödats och fler än 101 000 skadats sedan den 7 oktober, enligt det palestinska hälsodepartementet i Gaza på måndagen, rapporterar AP.

Enligt uppgifterna ska mer än hälften av de dödade vara kvinnor och barn.

I nuläget har oberoende källor inte verifierat statistiken.

Uppgifter: 20-tal dödade i israeliska räder i Gaza

Sjukvårdare i Gaza uppger för Al Jazeera att minst 22 personer, varav en majoritet i norra Gaza, har dödats i israeliska räder under måndagsförmiddagen.

Enligt Al Jazeera ska också israelisk militärradio ha rapporterat att ungefär 600 palestinier har gripits i ett flyktingläger i Jabalia och områden i norra Gaza.

Den israeliska militären (IDF) medger att räder har utförts i Jabalia i norr, men också i södra och centrala områden på remsan. Det skriver man i ett meddelande på Telegram.

Markerad händelse

Uppgifter: Israel har gripit ”all medicinsk personal” på Gaza-sjukhus

Det Hamaskontrollerade hälsodepartementet i Gaza säger att Israel har ”gripit och deporterat all medicinsk personal” på Kamal Adwan-sjukhuset, på norra Gazaremsan, förutom en barnläkare, rapporterar Al Jazeera.

”Departementet vädjar till internationella institutioner att snabbt skicka medicinska team till sjukhuset”, skriver man i ett uttalande, enligt Reuters.

Hälsodepartementet uppmanar också alla med medicinsk kunskap att hjälpa till på sjukhuset för att ”rädda så många sårade och sjuka som möjligt”.

Sjukhuset är ett av få återstående i regionen, och är överfyllt med patienter, efter IDF:s markinvasion i norr.

Israelisk militär omringade Kamal Aswan-sjukhuset på fredagen. Bilden är tagen på neonatalavdelningen den 26 oktober. Foto: AFP

Norges statsminister: "Barbari"

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) intervjuas i den norska tidningen VG om situationen i Gaza.

Intervjun sker kvällen före Nordiska rådets möte på Island som börjar idag, där även statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) deltar.

Han säger att det är viktigt att situationen i Gaza inte "försvinner i storpolitikens fyrkantiga språk".

Han tar upp den internationell humanitära rätten och dess lagar, och menar att det inte skiljs mellan civila och militära personer i Gaza.

– När de bryts, som i Gaza, så är vi inne i barbariet.

Norges regering har återkommande kritiserat Israels agerande i kriget mot Hamas.

Irak fördömer genande israeliska bombplan

Irak fördömer att Israel passerade landets luftrum vid lördagens anfall mot Iran, i en protest skickad till FN:s generalförsamling och generalsekreterare.

Den irakiska regeringstalespersonen Bassim Alawadi fördömer "den sionistiska entitetens flagranta kränkning av Iraks luftrum och suveränitet".

Regeringen säger också att man kommer att ta upp händelsen med Israels nära allierade USA.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Iran: Kommer svara med alla tillgängliga verktyg

Iran kommer att använda "alla tillgängliga verktyg" för att svara på helgens israeliska attack. Det säger iranska utrikesdepartementets talesperson, Esmaeil Baghaei, på måndagen, enligt Reuters.

Det var under natten till lördagen som israelisk militär genomförde ett flyganfall mot Iran, i vilket fyra iranska militärer uppges ha dödats, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna. Angreppet beskrivs som en hämnd för Irans attacker mot Israel den 1 oktober.

Omvärlden manar nu till återhållsamhet och till exempel Storbritannien har sagt att Iran inte bör svara på det senaste angreppet. Även USA uppmanar de båda länderna att få ett slut på angreppen.

Satellitfotot från Planet Labs PBC visar skadade byggnader vid Irans militärbas Khojir utanför Teheran, Iran, lördagen den 26 oktober. Foto: Planet Labs PBC/AP/TT