Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Stina Blomgren i Rapport-studion, ljushårig kvinna i svart kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle innebära att Israel kan utropa en seger”. Stina Blomgren om följderna efter Hamasledaren Yahya Sinwars död. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Borgmästare bland de döda i israelisk attack

Fyra personer, inklusive en borgmästare, ska ha dödats i en israelisk attack mot staden Baaloul i Bekaadalen i östra Libanon, rapporterar den statliga libanesiska nyhetsbyrån NNA. Anfallet träffade ett bostadshus.

Borgmästaren som dödades var verksam i den närliggande staden Sohmor.

Samtidigt har Israels militär utfärdat en varning för civila i eller i närheten av två byggnader i den tätbefolkade Beirutförorten al-Dahiya.

I ett inlägg publicerat på X uppmanar militärens talesperson Avichay Adraee berörda libaneser att "brådskande" evakuera. Området al-Dahiya är känt som ett av shiamilisen Hizbollahs starkaste fästen.

(TT)

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt IDF-klipp påstås visa dödandet av Hamasledaren Yahya Sinwar

Israeliska IDF har nu släppt klipp som påstås visa dödandet av Hamasledaren Yahya Sinwar.

Många döda i Beit Lahia i Gaza

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till Hamasstyrda medier, har minst 70 personer dött i en israelisk attack i Beit Lahia. Flera personer ska också ha skadats och flera hus träffats.

Tidigare i dag uppgav sjukhuset i Beit Lahia att israeliska styrkor kapat strömmen och beskjutit byggnadens andra och tredje våning med artilleri.

Israel har ännu inte kommenterat attacken.

Markerad händelse

Netanyahu anklagar Iran för drönare mot sitt residens

Under lördagsmorgonen avfyrades en drönare mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus privata sommarresidens.

Två drönare sköts ner men en drönare slog ner i Caesarea, mellan Tel Aviv och Haifa, där residenset ligger.

Netanyahu anklagar iranska agenter för att ligga bakom attacken.

- De iranska agenterna som i dag försökte mörda mig och min fru begick ett stort misstag.

Varken Netanyahu eller hans fru var där men anfallet betraktas som ett allvarligt misslyckande, enligt källor inom Israels säkerhetstjänst.

Tre män går med vapen i händerna vid en väg.
Under dagen har israeliska säkerhetsstyrkor arbetat med att säkra området där en drönare slog ner. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

USA:s uppmaning: Minska attackerna i Libanon

USA:s försvarsminister Lloyd Austin vill att Israel skalar ner sina attacker i och runt Beirut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Antalet civila dödsfall har varit för högt, säger han.

De senaste veckorna har det även rapporterats om att FN-styrkor uppmanas att lämna Libanon av den israeliska armén. Han uppger att han har talat med sin israeliska motpart Yoav Gallant som säger sig inte ha för avsikt att angripa FN-styrkor.

Gällande situationen i Gaza säger Austin att civilbefolkningen måste få den nödhjälp de behöver för att överleva och att mer nödhjälp måste komma fram.

Markerad händelse

Uppgifter: Israel har omringat sjukhus i Gaza

Enligt sjukhuset i Beit Lahia i Gaza har israeliska styrkor kapat strömmen och beskjutit byggnadens andra och tredje våning med artilleri, rapporterar AFP. Hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza uppger att beskjutningen har orsakat panik. Två personer ska ha dött på grund av en förstörd generator.

Israels militär säger att de är verksamma nära sjukhuset. Soldaterna ska ha informerats om vikten att minimera skador på civila och medicinsk infrastruktur, enligt militären.

"Det betonas att sjukhuset fortsätter att fungera utan störningar och med full kapacitet, och ingen avsiktlig beskjutning har riktats mot det", lyder ett uttalande till AFP.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera nya attacker mot södra Beirut

Enligt nyhetsbyrån AP har Israel genomfört minst tre flyganfall mot al-Dahiya, en förort som ligger i södra Beirut.

Mindre än en timme innan attackerna utförde den israeliska militären en evakueringsorder till civila i eller nära två byggnader i tätbefolkade al-Dahiya. Området är känt som ett av Hizbollahs starkaste fästen.

Markerad händelse

Flygblad i Gaza utlovar fri lejd vid gisslanhjälp

Israels militär, IDF, har släppt flygblad i Khan Yunis i södra Gaza som utlovar fri lejd för palestinier som lägger ner sina vapen och hjälper till att återlämna gisslan, rapporterar CNN.

På flygbladet finns en bild av den dödade Hamasledaren Yahya Sinwar, omgiven av bråte.

”Sinwar förstörde era liv. Han gömde sig i ett mörkt hål och eliminerades när han flydde i panik", står det i flygbladet.

Vidare står det att Hamas inte längre kommer att styra Gaza och att boende har möjlighet att befrias från Hamas "tyranni".

Markerad händelse

Uppgifter: Sjukhus i norra Gaza beskjutet

Hamasstyrda hälsomyndigheter i Gaza uppger att israeliska soldater har omringat och beskjutit ett sjukhus Beit Lahia i norra Gaza.

Sjukhuset chef, Marwan Sultan, säger att israeliska soldater har stängt av elen och "beskjutit sjukhuset med artilleri mot andra och tredje våningen", enligt AFP.

Han säger att det råder fara för sjukhuspersonal och patienter.

Israel har genomfört en ny offensiv i norra Gaza sedan i början av oktober, Israels militär uppger att stridande för Hamas har omgrupperat sig där.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjer till israeler som hålls som gisslan av Hamas, är oroliga efter Hamasledaren Yahya Sinwars död.

– Vi vet inte vem som blir bestraffad för denna eliminering, säger Eyal Kalderon, släkting till en i gisslan.