Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Stina Blomgren i Rapport-studion, ljushårig kvinna i svart kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle innebära att Israel kan utropa en seger”. Stina Blomgren om följderna efter Hamasledaren Yahya Sinwars död. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Explosion i Beirut efter maning att evakuera

En explosion syntes i Beirut tidigt på söndagen efter en förmodad israelisk flygattack, rapporterar The Times of Israel och hänvisar till en direktsändning i libanesisk media.

Runt en timme tidigare uppmanade Israels militär boende i två områden i södra Beirut att lämna bostäder nära byggnader som enligt militären kopplas till Hizbollah.

"För er och er familjs säkerhet måste ni lämna ert hus och närliggande byggnader omedelbart och förflytta er minst 500 meter bort", skrev IDF:s talesperson Avichay Adraee på X.

Beiruts södra förorter utsattes även på lördagseftermiddagen för intensivt israeliskt bombardemang.

(TT)

Överblick

Netanyahu i samtal med Trump: Tar egna beslut

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har talat med expresidenten Donald Trump.

Enligt ett uttalande från Netanyahus kansli talade premiärminister om att Israel tar de frågor som USA lyfter i beaktande "men i slutändan kommer fatta beslut baserat på sina nationella intressen".

Israel har utlovat ett svar på Irans attacker mot Israel i början av oktober.

Tidigare i veckan utfärdade Netanyahus kansli ett liknande uttalande efter medierapporter om att Netanyahu lovat USA:s president Joe Biden att freda olje- och kärnenergimål i Iran, skriver TT.

Markerad händelse

Explosioner i Beirut – bostadshus uppges träffat

Israel har genomfört dubbla flygattacker mot södra delar av Beirut under söndagsmorgonen, rapporterar statliga libanesiska NNA.

Ett bostadshus i Haret Hreik i förorten al-Dahiya, ansedd som ett av shiamilisen Hizbollahs starkaste fästen, har enligt NNA träffats.

IDF hävdar i ett uttalande på Telegram att man anfallit ett kommandocenter tillhörande Hizbollah och en underjordisk vapenverkstad.

Israel uppges även ha riktat nattliga attacker mot en rad platser i södra Libanon, enligt NNA.

IDF:s talesperson Avichay Adraee skriver på X att "fler än 65 Hizbollahterrorister" angripits. Tre av dem var enligt Israel högt uppsatta inom gruppen.

(TT)

Markerad händelse

Uppgifter: Israels förberedelser kan ha röjts

USA utreder en läcka av amerikanska hemligstämplade dokument som sägs visa Israels förberedelser för en attack mot Iran, enligt tre källor med insyn till CNN. En av källorna bekräftar dokumentens äkthet.

Dokumenten, som är daterade till 15 och 16 oktober, ska ha börjat cirkulera på Telegram i fredags och en amerikansk tjänsteman säger till CNN att läckan är "djupt oroande".

En annan säger att läckan är "dålig" men inte "fruktansvärd".

– Bekymret är om det finns fler.

Det är oklart hur dokumenten blev offentliga, om de hackades eller läcktes medvetet. En israelisk källa till tidningen Haaretz säger att USA bett om ursäkt för det som inträffat.

Markerad händelse

Israel manar boende evakuera i södra Beirut

Den israeliska militären manar boende i två områden i södra Beirut att lämna bostäder nära byggnader som militären beskriver som kopplade till Hizbollah. Attacker är att vänta inom kort, säger Israel.

"För er och er familjs säkerhet måste ni lämna ert hus och närliggande byggnader omedelbart och förflytta er minst 500 meter bort", skriver den israeliska militärens talesperson för arabiska medier, Avichay Adraee på X.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt IDF-klipp påstås visa dödandet av Yahya Sinwar

Israeliska IDF har nu släppt klipp som påstås visa dödandet av Hamasledaren Yahya Sinwar.

Markerad händelse

Många döda i Beit Lahia i Gaza

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till Hamasstyrda medier, har minst 70 personer dött i en israelisk attack i Beit Lahia. Flera personer ska också ha skadats och flera hus träffats.

Tidigare i dag uppgav sjukhuset i Beit Lahia att israeliska styrkor kapat strömmen och beskjutit byggnadens andra och tredje våning med artilleri.

Den israeliska militären skriver på Telegram att man undersöker uppgifterna, men att siffrorna för antal dödade och skadade är överdrivna.

Markerad händelse

Netanyahu anklagar Iran för drönare mot sitt residens

Under lördagsmorgonen avfyrades en drönare mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahus privata sommarresidens.

Två drönare sköts ner men en drönare slog ner i Caesarea, mellan Tel Aviv och Haifa, där residenset ligger.

Netanyahu anklagar iranska agenter för att ligga bakom attacken.

- De iranska agenterna som i dag försökte mörda mig och min fru begick ett stort misstag.

Varken Netanyahu eller hans fru var där men anfallet betraktas som ett allvarligt misslyckande, enligt källor inom Israels säkerhetstjänst.

Tre män går med vapen i händerna vid en väg.
Under dagen har israeliska säkerhetsstyrkor arbetat med att säkra området där en drönare slog ner. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

USA:s uppmaning: Minska attackerna i Libanon

USA:s försvarsminister Lloyd Austin vill att Israel skalar ner sina attacker i och runt Beirut, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Antalet civila dödsfall har varit för högt, säger han.

De senaste veckorna har det även rapporterats om att FN-styrkor uppmanas att lämna Libanon av den israeliska armén. Han uppger att han har talat med sin israeliska motpart Yoav Gallant som säger sig inte ha för avsikt att angripa FN-styrkor.

Gällande situationen i Gaza säger Austin att civilbefolkningen måste få den nödhjälp de behöver för att överleva och att mer nödhjälp måste komma fram.

Markerad händelse

Uppgifter: Israel har omringat sjukhus i Gaza

Enligt sjukhuset i Beit Lahia i Gaza har israeliska styrkor kapat strömmen och beskjutit byggnadens andra och tredje våning med artilleri, rapporterar AFP. Hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza uppger att beskjutningen har orsakat panik. Två personer ska ha dött på grund av en förstörd generator.

Israels militär säger att de är verksamma nära sjukhuset. Soldaterna ska ha informerats om vikten att minimera skador på civila och medicinsk infrastruktur, enligt militären.

"Det betonas att sjukhuset fortsätter att fungera utan störningar och med full kapacitet, och ingen avsiktlig beskjutning har riktats mot det", lyder ett uttalande till AFP.

(TT)