Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Explosioner på himlen över Teheran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts robotar ner över Teheran – se bilderna från Israels attack mot Iran. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Vi svarar om Iran gör misstaget att eskalera

I ett videouttalande bekräftar den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari att operationen är avslutad. Ett av målen har varit en robotfabrik som Iran har använt i sina attacker mot Israel.

"Om Irans regim gör misstaget att påbörja en ny runda av upptrappning, blir vi skyldiga att svara." tillägger han.

Se mer i klippet.

Överblick

Daniel • Hur kommer det sig att FN är så passiva? Attacker mot FN styrkor, attacker mot sjukvårdspersonal, uppenbara krigsbrott pågår. Väntar FN på ett nytt Jugoslavien? Med koncentrationsläger igen?
Ju mer handfatet FN står desto mer onyttigt verkar det.

Just den frågan får jag ofta från folk här i Mellanöstern. Faktum är ett FN-systemet är helt paralyserat och när det gäller hur FN:s säkerhetsråd är sammansatt och fungerar så blir det tyvärr inget slut på krigen.

Adrian • Hur kommer det sig att Israels anfall igår räknas som ett svar på Irans anfall den 1 Oktober när Irans anfall i sig skedde i respons till ett föregående Israeliskt anfall?

Israel och Iran har attackerat varandra flera gånger det senaste året och många är oroliga att våldsspiralen nu fortsätter och helt spårar ur. Människor jag pratar med; israeler, palestinier, libaneser och iranier är djupt oroade och många är rädda för ett större krig.

Jens • Har Israel luftförsvar att skydda sig mot ett motanfall från Iran?

Israel har ett omfattande luftförsvar - och häromveckan skickade USA ytterligare ett avancerat luftvärnssystem plus soldater. Men vi såg under Irans attack 1 oktober att flera mål i Israel träffades. Vid omfattande anfall med hundratals raketer eller missiler klarar inte det israeliska luftvärnet att skjuta ner allt.

Mark • Israel är van att bomba städer utan luftvärn, vad tycker du om Irans luftvärnsförsvar?
Vi har fått många ord om explotioner men inga bilder....?

Det är väldigt svårt att veta exakt vad som hände i Iran i natt. De flesta länder/militärer håller sådant hemligt. Men enligt Iran ska deras luftvärn ha avvärjt en del av attacken, medan vissa mål träffats.

Tyra • Tror du att Iran kommer att svara på Israels attack? Varje attack på varandra höjer ju insatserna. När blir det totalt krig mellan Israel och Iran? Vem skulle vinna?

Iran har tidigare sagt om Israel attackerar på ett mycket kraftfullt sett, med många döda och omfattande förödelse - kommer Iran att vedergälla. Men nattens anfall var, enligt alla bedömare, en begränsad attack - och därför kanske inte Iran kommer att svara nu.

Nu börjar strax SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid chatta med läsarna i denna liverapportering. Fortsätt gärna ställa era frågor.

IDF: 80 projektiler mot Israel

Iranstödda Hizbollah i Libanon sade tidigare under lördagen att man avfyrat "raketsalvor" mot israeliska soldater i södra Libanon. Israeliska militären, IDF, uppger att Hizbollah avfyrat runt 80 projektiler mot Israel.

Enligt Hizbollah har man också avfyrat drönare mot flygbasen Tel Nof söder om Tel Aviv.

Markerad händelse

WHO: Sjukvårdare skadade i Gaza

Fler än 40 sjukvårdsarbetare har frihetsberövats vid sjukhuset Kamal Adwan i norra Gaza, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

Under fredagen meddelade WHO att man tappat kontakten med personalen på sjukhuset, efter uppgifter om en israelisk räd. Senare under kvällen uppgav WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus på X att man återfått kontakten med personalen vid sjukhuset, som fortfarande var belägrat.

"Tre sjukvårdsarbetare och ytterligare en anställd har skadats, 44 sjukvårdsarbetare har frihetsberövats och fyra ambulanser skadats", skrev han.

Israels militär uppger att den inte är medveten om några attacker i sjukhusområdet.

(TT)

Markerad händelse

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid chattar med publiken

Klockan 15 i dag chattar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid med läsarna i denna liverapportering. Ställ era frågor till honom redan nu.

Hizbollah: Drönarangrepp mot israelisk flygbas

Hizbollah i Libanon säger att de har inlett ett drönarangrepp mot den israeliska flygbasen Tel Nof, söder om Tel Aviv, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom har man avfyrat "raketsalvor" mot israeliska soldater i södra Libanon, uppger den Iranstödda shiamilisen i ett uttalande, enligt TT.

Raketattacken uppges ha riktats mot soldater i orten Aita al-Shaab, där strider mellan Israel och Hizbollah har rapporterats in regelbundet de senaste veckorna.

Från israeliskt håll sägs att Hizbollah avfyrat runt 80 projektiler mot landet.