Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Unhcr: En femtedel av Libanons befolkning har lämnat sina hem

Omkring en femtedel av Libanons befolkning på över fem miljoner människor har lämnat sina hem, säger en talesperson för FN:s flyktingorgan Unhcr, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De statligt organiserade förläggningar som kan ta emot internflyktingarna är nu fullbelagda.

Hittills har 430 000 personer korsat gränsen från Libanon till Syrien, enligt Unhcr.

Tidigare i dag rapporterade nyhetsbyrån TT att ett israeliskt luftangrepp har förstört en andra gränsövergång mellan Libanon och Syrien. Det innebära att det nu bara finns en officiell passage mellan länderna som fortfarande är i drift, säger Libanons transportminister Ali Hamieh.

Överblick

FN: Färre barn får lämna Gaza för vård

Färre skadade barn får lämna Gaza för vård på annat håll, varnar FN. Enligt FN beror det på att israeliska myndigheter beviljar allt färre tillstånd för medicinsk evakuering efter att gränsövergången vid Rafah stängt.

Tidigare evakuerades 300 barn i månaden, enligt FN. Numera är det färre än ett barn om dagen, säger James Elder på Unicef, enligt Reuters.

- Till och med när mirakel sker, hem kollapsar och människor dör, men barnet överlever hindras de från att lämna Gaza för akut sjukvård som kan rädda deras liv, säger han.

Enligt Reuters har israeliska myndigheter inte förklarat när tillstånd avslås eller hur beslut tagits.

Blinken: Bråttom att få till en diplomatisk lösning i Libanon

USA:s utrikesminister Antony Blinken, som tidigare var på resa till Mellanöstern för att undersöka möjligheterna till vapenvila, säger på fredagen att det är bråttom att nå en diplomatisk lösning i Libanon.

Blinken tillade att människor på båda sidorna av gränsen (den israelisk-libanesiska) behöver känna sig trygga nog att kunna återvända hem, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

EU:s utrikeschef Josep Borrell stämmer in. Han säger att det internationella samfundet måste påskynda ansträngningarna för en politisk lösning i Libanon, rapporterar TT.

- Vi befinner oss för närvarande i en kamp mot klockan mellan den möjliga starten av en politisk process i Libanon och en omfattande konflikt med oöverskådliga konsekvenser.

Fem israeliska soldater döda i södra Libanon

Fem israeliska soldater dödades och två skadades i strider i södra Libanon på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den israeliska militären.

Sammanlagt har nu 32 israeliska soldater rapporterats dödade i Libanon sedan markoperationen inleddes för några veckor sedan, skriver TT.

Markerad händelse

Flera döda i israeliska attacker mot hem i Gaza

Minst 38 personer har dödats i israeliska attacker i staden Khan Yunis, enligt Gazas sjukvårdsmyndigheter.

Enligt uppgifterna ska attackerna ha varit riktade mot två olika hem och ha skett under tidig morgon på fredagen, skriver TT.

Markerad händelse

Uppgifter: Journalister dödade i Libanon

Ett journalistteam som befann sig på ett hotell i Libanon ska ha dödats i en explosion, uppger den libanesiska statliga nyhetsbyrån NNA.

Tre personer ska ha dött. Två av dem jobbade för pro-iranska Al-Mayadeen och en ska ha jobbat för Hizbollah-kopplade Al-manar, skriver AP.

På fredagsmorgonen kallade Libanons informationsminister dödandet av de tre journalisterna för ett krigsbrott, rapporterar Reuters.

Den israeliska militären har ännu inte kommenterat attacken.

Markerad händelse

Nya flyganfall mot södra Beirut

Israels militär IDF har än en gång genomfört flyganfall mot mål i libanesiska Beiruts södra områden. Detta kort efter att via ett inlägg på X ha uppmanat invånare i två specifika stadsdelar att evakuera.

Angreppen, som orsakade kraftig rökutveckling, bekräftas av både Libanons statliga nyhetsbyrå NNA och AFP.

En stund senare kom ytterligare en evakueringsorder som rör tre byggnader i södra förorter till staden.

Markerad händelse

12 döda i 111 registrerade anfall mot Libanon

Israeliska attacker mot libanesiska städer har dödat minst 12 personer under torsdagen, enligt statliga medier. Sex dödades i staden al-Halaniyeh, fyra i Kfar Tebnit och två i byn Majdal Zoun. Flera har skadats i anfallen. Det rapporterar libanesisk statlig media samt landets hälsodepartement.

Under de senaste 24 timmarna har 111 israeliska flygangrepp registrerats, vilket ökar det totala antalet attacker till 10 950 sedan eskaleringen startade, enligt samordnaren för Libanons kriskommitté och landets miljöminister, Nasser Yassin.

Markerad händelse

En miljard dollar utlovas till stöd för Libanon

Dussintals länder och internationella organ, inklusive USA, Frankrike och FN, har utlovat en miljard dollar till Libanon under en humanitär biståndskonferens i Paris. Det motsvarar cirka 10,6 miljarder kronor.

Frankrikes utrikesminister Jean-Noël Barrot sa under sitt avslutande anförande vid toppmötet att 70 länder och 15 FN-organ kollektivt kommit överens om att ge 800 miljoner dollar i humanitärt bistånd och 200 miljoner dollar till säkerhetsstyrkor.

"I dag kan jag verkligen säga att jag känner att Libanon inte är ensam." sa Libanons premiärminister Najib Mikati under konferensen efter beslutet.