Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort, ljust hår iförd en svart skjorta, stående framför en blå bakgrund. Den högra sektionen visar en soldat iförd militärkläder och hjälm, som sitter på en bepansrad fordon med kamouflagefärg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA, Qatar och ett långt inbördeskrig har skapat unika förutsättningar för Libanons egna trupper. Foto: Sebastian Comar Alm

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Gallant: USA måste fortsätta stötta efter anfall i Iran

Det är avgörande att USA fortsätter stötta Israel efter att landet anfaller Iran, sa den israeliska försvarsministern Yoav Gallant till USA:s utrikesminister Antony Blinken, enligt Times of Israel som citerar försvarsministerns stab.

Israel förväntas anfalla Iran som svar på den iranska drönarattacken mot Israel.

Gallant meddelade även Blinken att Israel kommer att fortsätta anfalla Hizbollah även efter att den israeliska markinvasionen av Libanon är över. Anfallen kommer att fortsätta ända tills alla Israel från norra Israel kan återvända till sina hem, ska Gallant ha sagt.

Överblick

Israel: Dödade Hibzollahledaren Safieddine

Den tilltänkte måltavlan, Hizbollahtoppen Hashem Safieddine, dödades i ett flyganfall tidigare i oktober. Det säger den israeliska militären (IDF) på Telegram på tisdagskvällen.

I attacken mot området al-Dahiya dödades enligt IDF också Ali Hussein Hazima, en befälhavare för Hizbollahs underrättelsetjänst.

Hashem Safieddine har beskrivits som den trolige eferträdaren till Hizbollahs tidigare ledare, Hassan Nasrallah, som dödades i ett israeliskt anfall i september.

Blinken: Sinwars död skapar förhandlingsläge

Hamasledaren Yahya Sinwars död har skapat ett viktigt förhandlingsläge när det gäller att få hem gisslan och få ett slut på kriget. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken när han besöker Israel på tisdagen, rapporterar Reuters.

- Yahya Sinwars död har skapat ett viktigt tillfälle att få hem gisslan och för att få ett slut på kriget och säkra Israels säkerhet, säger han efter ett möte med Israels president Isaac Herzog och premiärminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv.

President Herzog instämmer:

- Det finns en unik möjlighet att göra en särskild ansträngning för att använda alla nödvändiga och möjliga verktyg för att gå framåt och få hem gisslan, säger han.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Israels president Isaac Herzog på tisdagens presskonferens i Tel Aviv. Foto: Nathan Howard/AP/TT

Blinken: För lite humanitärt stöd släpps in i Gaza

Andelen humanitärt stöd som har släppts in i Gaza har inte varit tillräckligt, ska USA:s utrikesminister Antony Blinken ha sagt till Benjamin Netanyahu, när de träffades under tisdagen, rapporterar Reuters.

Netanyahu ska ha erkänt allvaret i den amerikanska varningen, sa den amerikanska delegationen efter mötet, enligt Times of Israel.

Netanyahu menade att Israel inte har som plan att isolera norra Gaza och pekade på att 237 lastbilar med humanitärt stöd släppts in på nio dagar, skriver Times of Israel. Lastbilarna släpptes dock in efter att allt stöd blockerats i 14 dagar efter påtryckningar från USA.

Läs om den humanitära situationen i norra Gaza här.

Blinken uttryckte chock över det iranska försöket att döda Netanyahu med en drönare, skriver Times of Israel. Foto: Israels regeringsstab

FN: 350 år för att återuppbygga Gazas ekonomi

Redan före kriget var ekonomin i Gaza svag - efter över ett år av krig är ekonomin och infrastrukturen i ruiner, menar FN i en ny rapport.

Förutom en del humanitära hjälpförsändelser och livsmedelstjänster under brist på vatten, bränsle och el har ekonomin helt stannat av.

För få upp Gazas BNP till nivån den låg på före kriget hade det tagit 350 år, om utvecklingen följer den ekonomiska trenden från 2007-2022, skriver FN, enligt The Guardian.

Markerad händelse

Libanon: 63 dödade i israeliska anfall under dagen

Minst 63 människor har dödats i israeliska anfall i Libanon under dagen, uppger Libanons regering, enligt Reuters. De uppger inte hur många som varit stridande och hur många som var civila.

Den israeliska militären har skrivit att de anfallit runt ett dussin Hizbollahmål i södra Libanon under dagen.

En israelisk befälhavare sa även under dagen att de har besegrat alla Hizbollahstyrkor som de stött på under sin markinvasion av Libanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bilderna i videon är från Jabalia i norra Gaza. Israels militär meddelade på tisdagen att tusentals civila evakuerats från området och att tiotals personer som uppges vara terrorister gripits bland folkmassan, skriver TT.

Markerad händelse

Hizbollah: Inga förhandlingar så länge strider pågår

Hizbollah kommer inte att delta i några förhandlingar medan strider med Israel pågår, sa en talesperson för gruppen på en presskonferens i Libanons södra förorter i dag tisdag, rapporterar Reuters.

I samma uttalande sa den terrorstämplade shiamilisen att den håller Israel ansvarigt för tillfångatagna medlemmars välmående. Gruppen tog samtidigt på sig ansvaret för att ha attackerat den israeliske premiärminister Benjamin Netanyahus semesterboende i helgen.

Netanyahu var inte på plats vid tillfället, men beskrev händelsen som ett mordförsök.

Enligt BBC:s Mellanösternkorrespondent fick pressträffen avbrytas 15 minuter in på grund av en evakueringsorder från den israeliska militären som gällde byggnader i närheten.

Unrwa uppmanar till tillfällig vapenvila

Chefen för FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, uppmanade på tisdagen till en tillfällig vapenvila så att människor kan lämna norra Gaza. Unrwa har tidigare sagt att det saknas mat och medicinsk utrustning i området.

"I norra Gaza väntar människor bara på att dö. De känner sig övergivna, utan hopp och ensamma", skriver Philippe Lazzarini på X.

"Jag kräver en omedelbar vapenvila, även om det gäller några få timmar, för att göra det möjligt för familjer som önskar lämna området och komma till säkrare platser att göra det", fortsatte han.

USA har krävt av Israel att låta mer hjälp nå Gaza, vilket Israel säger att man har gjort. Palestinska sjukvårdsmyndigheter säger dock att ingen hjälp nått dem.

Markerad händelse

Nya angrepp vid Tyros

Under tisdagsförmiddagen beordrade Israel samtliga invånare i ett samhälle i närheten av den antika staden Tyros i södra Libanon.

"För er egen säkerhet måste ni utrymma era hem och flytta minst en kilometer utanför staden", meddelar den israeliske militärens talesperson Avichay Adraee på X och säger att alla i närheten av Hizbollahanläggningar riskerar sina liv.

Därefter rapporterar Libanons statliga nyhetsbyrå NNA att "en serie angrepp" inletts, runt lunchtid. Svart rök syns stiga från byn i filmklipp från AFP.

Tisdagens attacker kommer efter ett intensivt dygn dessförinnan. Enligt Israel attackerades över 230 platser i Libanon och Gaza under måndagen och natten till tisdagen. (TT)