Anders Persson, statsvetare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetare Anders Persson om vad som händer efter Hizbollahs attack mot Golanhöjderna. Foto: SVT

Eskalering oroar: ”Israel kommer svara på ett signifikant sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter raketattacken mot en fotbollsplan, på de av Israel ockuperade Golanhöjderna, ökar risken för ett storkrig i regionen.

– Jag tror inte att Israel är färdiga med sitt svar, inte på långa vägar, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Minst tolv barn dog i raketattacken som Israel anklagar terrorstämplade shiamilisen Hizbollah för.

– Jag tror att det är en raket från Hizbollah som ligger bakom men inte att den var skjuten med avsikt mot fotbollsplanen, säger Mellanösternexperten Anders Persson och fortsätter:

Krig mellan Israel och Hamas

– Kort före raketen träffade planen sa Hizbollah att man sköt mot en israelisk militärbas på Golanhöjderna. När raketerna inte är precisionsstyrda kan de slå ner lite här och var.

Spelar Hamas i händerna

Israel har efter attacken attackerat flera mål inne i Libanon. Anders Persson tror att vi kommer få se fler israeliska svar den kommande tiden.

– Läckor till både israelisk och arabisk press säger att Israel kommer att svara på ett signifikant sätt, men samtidigt så att Hizbollah inte eskalerar striden.

Om Israels svar leder till en eskalerad konflikt med Hizbollah, spelar det terrorstämplade Hamas rakt i händerna.

– Syften med 7 oktober-attacken var att öppna upp så många fronter som möjligt. Mest av allt vill Hamas öppna upp Libanonfronten och få med Hizbollah, säger Anders Persson.

Turkiets hot

En större konflikt har onekligen börjat pyra i regionen. Under söndagen gick Turkiets president Erdoğan ut och meddelade att landet kan gå in med trupper i Israel.

– Vi måste vara mycket starka så att Israel inte kan göra dessa löjliga saker mot Palestina. Precis som vi gick in i Karabach, precis som vi gick in i Libyen, kan vi göra något liknande mot dem, sa Erdoğan under ett partimöte.

Israels utrikesminister Israel Katz svarade på X:

”Erdoğan går i Saddam Husseins fotspår och hotar att attackera Israel. Låt honom bara komma ihåg vad som hände där och hur det slutade”, står det i inlägget.

Stornationernas intressen

I ett storkrig kan Ryssland och Kina ha intressen. Det pekar åtminstone medieuppgifter på.

– Det finns uppgifter i israelisk press att kinesiska vapen och ingenjörer ska ha påträffats av Israels armé i Gaza, säger Anders Persson och fortsätter:

– Vad gäller Libanon finns det uppgifter om att Ryssland har försökt föra in luftvärnssystem via Wagner och Syrien till Hizbollah.

Anders Persson menar att Ryssland och Kina vinner på kriget i Gaza då USA fortsätter att orubbligt stötta Israel.

– Båda tjänar på att USA undergräver den regelbaserade världsordningen då USA ser mellan fingrarna när Israel begår övergrepp mot mänskliga rättigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet