Superblodmånen, här över Turning Torso, som gick att se 2015. Foto: Johan Nilsson / TT

Ovanlig månförmörkelse under fredagen – kommer bli blodmåne

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt lång och total månförmörkelse kunde beskådas i Sverige under fredagskvällen. Månen låg mitt i jordens skugga vid 22-tiden på kvällen och fick ett rödaktigt ljus, en så kallad ”blodmåne”. Även planeten Mars var mer synlig från jorden än vanligt.

– Man ska ta chansen att se denna imponerande månförmörkelse, säger Daniel Kastinen, forskare i rymdfysik.

Månförmörkelse uppstår när jorden ligger mitt emellan solen och månen. Månen hamnar då i skuggan av jorden och passerar de centrala delarna av jordens skugga. Månförmörkelsen blir då mer utdragen än vanligt. I Sverige pågick den från kl 21.15 till 01.30.

Räcker att ha med sig ögonen

Man behöver inga verktyg för att betrakta den speciella månförmörkelsen, berättar Peter Linde, ordförande i astronomiska sällskapet Tycho Brahe.

– För att följa den behöver du bara ha ögonen med dig. Det är väldigt goda förhållanden med klart väder, semestertider och det är varmt och skönt. Det är jättekul att få se någonting så vackert och verkligen roligt att så många är intresserade, säger han.

Mellanöstern bästa platsen

I Sverige väntades månförmörkelsen synas bäst ju högre upp samt längre söderut och österut man befann sig. Men allra bäst syntes den i Mellanöstern och delar av Afrika.

– I södra Sverige kommer man att se en tydlig total förmörkelse i ungefär en halvtimme. Fenomenet kommer att synas bäst i Mellanöstern och delar av Afrika. Här i Kiruna, där vi har midnattssol, blir det svårare att se på grund av ljuset. Den fulla förmörkelsen slutar vid 23.13 på kvällen, säger Daniel Kastinen, doktorand i rymdfysik vid IRF, Institutet för rymdfysik i Kiruna.

När månen är i den så kallade umbran – i centrum av jordens skugga – uppstår en total förmörkelse. Det inträffade senast den 16 juli år 2000 och varade då i 1 timme och 47 minuter.

Man kan följa förloppet, och se när blodmånen är som starkast här.

Ljuset bryts

– Anledningen till att en blodmåne är röd är densamma som att himlen är blå och solnedgången röd. Om man använder ett prisma för att göra en regnbåge ser man att solens ljus innehåller alla färger. När ljuset passerar genom atmosfären sprids de blåa delarna av ljuset mer. När månen ligger i jordens skugga är det ljus med mindre blått i sig som gör att månen färgas röd, säger Daniel Kastinen.

Mars syns bättre

Även planeten Mars syns tydligare i samband med månförmörkelsen.

– Planeten Mars syns oftast som en diffus röd ljuspunkt men på fredag kommer Mars att synas som ett tydligt klot, om man använder ett vanligt hemmateleskop eller en bra kikare, säger han.

Imponerande syn

– Månförmörkelser kan man titta på utan att skydda ögonen som man måste göra om man vill titta på solförmörkelser. Det är imponerande att se, säger Daniel Kastinen på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Den 11 augusti bjuds på en partiell solförmörkelse och meteorregnet Perseiderna kommer att synas omkring den 9-15 augusti. Nästa totala månförmörkelse kommer redan den 21 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.