• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Odlarna i champagne har en plan för att bevara champagnens säregna smak. Foto: TT

Hybriddruva ska säkra nyårs-bubblets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Hetare temperaturer innebär söta druvor med mindre syra – en ovälkommen effekt i det franska vindistriktet Champagne, där ett av världens mest kända bubbel blir till. Nu har odlarna en plan för framtiden: En värmetålig hybriddruva.

Planen om en hybriddruva har vuxit fram efter att odlare i franska Champagne fått påbörja sina skördar upp till två veckor tidigare av rädsla för att de stigande temperaturerna i regionen ska skada den exklusiva drycken, rapporterar Sky News.

Druvorna är nämligen beroende av kyla under produktionen.

Nyår 2018

”Arbetar för att minska vårt avtryck”

Hybriddruvan ska kunna stå emot varmare temperaturer och mogna långsammare än den vanliga druvan. 

– Vi anpassar just nu våra arbetsmetoder efter klimatförändringarna och vi arbetar också för att minska vårt avtryck på miljon, säger Thibault le Mailloux från kommittén för vin från Champagne.

Kommer att ta flera år

Varmare temperaturer skulle, om vinodlarna inte anpassar sig, innebära sötare druvor med mindre syra.

– Men just nu påverkar klimatförändringarna inte stilen på champagne eftersom vi fortfarande kan anpassa oss, både genom att gräva i jorden och flytta våra skördedatum, säger le Mailloux.

Projektet med en hybriddruva är ännu bara i planeringsstadiet och forskningen kommer att ta flera år för att slutföra, enligt Sky News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyår 2018

Mer i ämnet