En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en person som sitter framför en bokhylla fylld med vinylskivor. Till höger står en annan person vid ett piano i en lokal med tegelväggar och stora fönster, medan det finns en mikrofon framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Aleksi Pahkala, som gett ut Markus Krunegårds finskspråkiga album, hur Krunegårds finska uppfattas i Finland. Foto: SVT

I Finland fick Krunegård börja om från noll

Uppdaterad
Publicerad

Aleksi Pahkala har gett ut Markus Krunegårds finskspråkiga album ”Nokia & Ericsson”. Han jämför Krunegård med finska legender som Juice Leskinen och J. Karjalainen. Men vägen dit började med en spelning på en pizzeria.

Aleksi Pahkala, chef för det Helsingforsbaserade skivbolaget All that Plazz, berättar om Markus Krunegårds nya karriär i Finland:

– Vi började bokstavligen på ett hörn i en pizzeria med en solospelning och slutade med att spela på TV och utsålda klubbar.

Pahkala jämför Krunegård med J. Karjalainen, Juice Leskinen och Irwin Goodman. Enligt honom är Krunegård en traditionell berättare lik finska legender.

– Markus förmåga att skriva är otrolig, även på finska. Det är fantastiskt berättande, varje låt handlar om hans eget liv.

I Sverige sjunger publiken med, i Finland lyssnar de tyst

Enligt Pahkala är konsertkulturen annorlunda i Sverige jämfört med Finland. I Sverige sjunger publiken gärna med, medan man i Finland lyssnar noggrant och applåderar när låten är slut.

– Markus vänner har sagt att han är annorlunda på spelningar i Finland. Stand-up-stilen fungerar här.

Emma-nomineringen gick förbi

Markus Krunegård gick miste om nominering för en Emma, Finlands motsvarighet till Grammis, eftersom han inte är finsk medborgare.

– Förhoppningsvis kan reglerna ändras någon gång, eftersom Finland är ett så litet språkområde och det är sällan en utländsk medborgare ger ut ett album på finska.

”Nokia & Ericsson” blev dock nominerad till en Grammis i Sverige, vilket var det första finskspråkiga albumet någonsin att nomineras där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.