Kriminalinspektör Kimmo Sainio (vänster) samt genrebild på narkotika (höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon beskriver kriminalinspektör Kimmo Sainio på vilket sätt de svenska gängkriminella tar över narkotikamarknaden i Finland. Foto: SVT

Svenska gängkriminella smugglar tunga droger till Finland

Publicerad

Svenska gängkriminella agerar även i Finland, dock inte i samma utsträckning som i Danmark eller i Norge. Den hittills långsamma utvecklingen kan ha berott på den finska narkotikamarknadens särart och på att droganvändarnas vanor skiljer sig från andra länders.

– Antalet förundersökningar med kopplingar till svensk organiserad brottslighet har ökat i Finland, säger Kimmo Sainio, kriminalinspektör vid Helsingforspolisen.

Aktörer som kontrollerat den inhemska narkotikamarknaden i Finland har åtalats och fängslats, vilket öppnat upp marknaden för nya aktörer. Läget är dock annorlunda än i Danmark eller i Norge där svenska kriminella gäng tagit plats.

Stor efterfrågan på tunga droger

I Finland har användandet av drogen amfetamin varit vanligast, men kokain håller på att få allt större fotfäste. Enligt kriminalinspektör Kimmo Sainio kan finländarnas drogvanor haft en bromsande effekt och ännu inte lockat internationella aktörer i större utsträckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.