• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Allt fler svenskar äter pillren som dödat tusentals i USA

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som äter det starkt smärtstillande medlet oxikodon har ökat dramatiskt på kort tid, enligt ny statistik som SVT Nyheter tagit del av. I USA har samma typ av medicin orsakat en folkhälsokatastrof där hundratusentals har dött i överdoser. Nu måste Sverige vara vaksamma så vi inte hamnar i en liknande situation, menar experter.

De senaste tio åren har det skett en dramatisk förändring av vilken typ av smärtstillande läkemedel som skrivs ut i Sverige.

Svagare preparat har i allt högre grad ersatts av det kraftigare oxikodonet, vilket innebär en ökad risk för beroende hos svenska patienter. Detta enligt en ny undersökning gjord av forskare och läkare vid Linköpings universitet och Region Östergötland.

Beroende av smärtstillande

– Det finns anledning till eftertänksamhet och viss oro, säger smärtläkaren Emmanuel Bäckryd som är en av författarna till studien som nyligen presenterades på Svenskt Smärtforum i Jönköping, smärtvårdens årliga sammankomst.

”Större risk”

Han är fundersam över att en allt högre del av befolkningen, totalt sett runt 250.000 personer, nu behandlas med samma typ av läkemedel som lett till en folkhälsokatastrof i USA.

–  Oxikodon är ett väldigt bra smärtstillande läkemedel. Men av samma skäl finns det större risk för tillvänjning och beroendeproblematik, säger Emmanuel Bäckryd.

Oxikodon tillhör läkemedelsgruppen opioider, morfinliknande smärtstillande preparat, som kan vara starkt beroendeframkallande och leda till kvävning om man tar för mycket.

I USA har läkares okontrollerade förskrivning av oxikodon och andra opioider lett till att över två miljoner amerikaner blivit beroende av preparaten, enligt landets hälsomyndighet CDC. Uppåt 200.000 personer har hittills dött i överdoser.

”Bör vara vaksamma”

Oxikodon har funnits på den svenska marknaden i 15 år och utgör nu nästan en tredjedel av de recept på opioider som hämtas ut i Sverige. Men svenska läkares förskrivning skiljer sig från den i USA, betonar Emmanuel Bäckryd.

– Det är inte så att Sveriges läkarkår fått fnatt och börjat förskriva opioider hejvilt, säger han.

– Sen måste vi så klart vara vaksamma. Att vi inte haft en opioidepidemi de senaste tio åren betyder inte att det inte ligger i pipeline så att säga.

Ingen total ökning

Andelen i befolkningen över 30 år som får opioider har totalt sett inte ökat de senaste tio åren, enligt studien. Och även om antalet personer som får oxikodon har ökat mycket kraftigt de senaste åren, hämtar de som fått recepten i genomsnitt ut mindre mängder av medicinen.

Varför så många fler får just oxikodon utskrivet vet ingen ännu.

– Vi tror att en stor del av den ökade användningen handlar om korta behandlingar av smärta efter kirurgi, säger Emmanuel Bäckryd som anser att mer forskning om läget i Sverige behövs, inte minst med tanke på den folkhälsokatastrof som just nu utspelar sig i USA.

– Vi har inte en amerikansk situation. Det kan vi säga utifrån studien. Men vi måste vara vaksamma, säger han.

Har du eller någon du känner haft negativa erfarenheter av opioider? Hör gärna av dig till oss! 

FAKTA OPIOIDER:

  • Opioider är samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande verkningsmekanism. Substanserna kan delas in i tre undergrupper: hel- och halvsyntetiska opioider, som oxikodon, metadon, tramadol och buprenorfin, och opiater där bland annat morfin och heroin ingår.
  • Opioider påverkar de system i hjärnan som hjälper oss hantera smärta och också förmedlar belöning och positiva upplevelser från mat, närhet och andra livsviktiga saker.
  • Opioider har en viktig funktion inom sjukvården och ger en lugnande, sövande, smärtstillande samt muskelavslappnande effekt. Vid högre doser kan preparaten framkalla eufori. De kan också vara starkt beroendeframkallande. Om preparaten tas i alltför höga doser kan de slå ut andningsreflexen och leda till kvävning.
  • Motmedel som används vid en överdos är Naloxon.
  • Efter att Socialstyrelsen ändrat sina föreskrifter får opioidberoende numera behandlas med läkemedelsassisterad behandling.

Källa: Markus Heilig, Läkartidningen, FASS, Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Beroende av smärtstillande

Mer i ämnet