Fläsk och kyckling kan innehålla kolibakterier som skulle kunna bidra till urinvägsinfektion. Foto: RitaE/Pixabay

Köttätande kopplas till ökad risk för urinvägsinfektion

Uppdaterad
Publicerad

Vegetarianer drabbades mer sällan av urinvägsinfektion än köttätare, i en ny vetenskaplig studie.

Det är förekomsten av kolibakterier i kött som förmodligen medför att köttätare oftare riskerar att drabbas av urinvägsinfektion än vegetarianer, menar forskarna bakom den nya studien.

– Tidigare studier har visat att vegetarianer har en annorlunda bakterieflora i tarmarna. Nu ville vi ta reda på om infektioner i urinvägarna också skiljde sig åt statistiskt, skriver Chin-Lon Lin, en av studiens författare.

Forskarna undersökte förekomsten av urinvägsinfektioner hos cirka 3 000 vegetarianer och 6 500 icke-vegetarianer. Man kartlade förekomsten av urinvägsinfektioner under en 10-årsperiod och kunde se att risken för att få urinvägsinfektion var 16 procent lägre hos de personer som åt vegetarisk kost.

”Grönsaker kan motverka bakterietillväxt”

Enligt forskarna kan skillnaderna bero på att exempelvis kyckling och fläsk ibland sprider kolibakterier, men också att vegetarianer äter mer grönsaker och att grönsakernas fibrer motverkar kolibakteriernas tillväxt i kroppen.

Direkt efter studiens publicering har en debatt brutit ut bland forskare där vissa menar att studien, även om den är intressant, har frågetecken. Amee Manges vid University of British Columbia säger till exempel till New Scientist att studien riskerar att ”överdriva sambandet” mellan livsmedelsintag och urinvägsinfektion.

Urinvägsinfektioner drabbar fler än 150 miljoner personer varje år.

Studien är publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.