Foto: EPA/TARONGA CONSERVATION SOCIETY AUSTRALIA AUSTRALIA AND NEW ZEALAND & AP Photo/Andy Wong

Australien lovar bli klimatneutralt senast 2050

Uppdaterad
Publicerad

Senast år 2050 ska Australien bli klimatneutralt, det vill säga nå nettonollutsläpp. Det lovar nu premiärminister Scott Morrison inför klimatmötet i Glasgow.

Australien är ett av de länder i världen med störst utsläpp av växthusgaser per invånare, och har länge fått hård kritik för att släpa fötterna efter sig i klimatfrågan. Landet är en av världens största exportörer av kol och naturgas.

Men sent omsider ger Australiens premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp:

Klimat

– Australier vill ha en plan för nettonollutsläpp till år 2050 som innebär rätt åtgärder mot klimatförändringar i en föränderlig värld, säger Morrison.

Låga ambitioner

Men något mer ambitiöst mål vill Morrison dock inte sätta inför det kommande FN-klimatmötet i Glasgow som börjar på söndag. Australien går inte med på att lova minska sina utsläpp av växthusgaser till 2030, något som ses som avgörande för att på ett meningsfullt sätt ta itu med klimatförändringarna.

Enligt forskare behöver utsläppen sänkas med 45 procent till 2030 för att Parisavtalets mål om högst 1,5 graders uppvärmning ska vara möjligt att nå.

”Jag tänker inte bli uppläxad av folk som inte förstår Australien” skriver premiärminister Morrison i en debattartikel i Herald Sun och fortsätter:

”Vi vill att våra tunga industrier, som gruvdrift, ska förbli öppna, förbli konkurrenskraftiga och anpassa sig så att de förblir livskraftiga så länge som den globala efterfrågan tillåter”.

Australien har tidigare gått med på att minska utsläppen av växthusgaser med 26–28 procent jämfört med 2005 års nivåer, ett mål som Morrison har hävdat att landet kommer att ”nå och slå”.

Kritik från allierade

Landet anses ligga efter i klimatarbetet och är en av världens största exportörer av kol och naturgas och har länge vägrat sätta upp mål för koldioxidneutralitet, alltså att landet netto inte ska släppa ut några växthusgaser.

Man har fått kritik från USA och Storbritannien för att man misslyckats med att agera tidigare men också från önationer i Stilla havet som påverkas på ett katastrofalt sätt av klimatförändringarnas effekter med stormar och höjda havsnivåer.

Morrison, som leder det Liberala partiet, avslöjar inget om vilka eftergifter man gjort mot koalitionspartnern Nationella partiet – länge dominerat av klimatskeptiker och kolintressen – efter veckor av interna förhandlingar.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet