I bostadsområden i New York där brottsligheten är hög har en amerikansk forskargrupp utfört ett experiment. Forskarna undersökte om det går att minska kriminaliteten i kvarteren genom att skapa en relation mellan poliser och civilbefolkningen.
Kort med personlig information om närpoliserna skickades ut till de boende i områdena. På korten fanns foton på poliserna och information som till exempel vad de tycker om att göra på fritiden, deras favoritmat och varför de började jobba som polis.
De boende fick korten hemskickade i brevlådan tre gånger med tre veckors mellanrum. Därefter delades korten även ut av närpoliserna under en dag när de var ute patrullerade i kvarteren.
– När folk möter poliser ansikte mot ansikte förstärks deras uppfattning om polisens legitimitet. Jag tror också att när vi lär oss mer om poliserna så kan det påverka vårt beteende, säger Anuj Shah, forskare i beteendevetenskap vid University of Chicago.
Brottsanmälningarna minskade
Studien, som publicerats i tidskriften Nature, inkluderade 69 stora bostadshus och mer än 100 000 personer, där drygt hälften fick polisernas informationskort. I de områdena där de boende hade mer kunskap om poliserna minskade brottsanmälningarna med fem till sju procent. Minskningen var som störst inom en 20-meters radie från bostadshusen där korten delats ut. Men effekterna nådde ända ut till de närliggande områdena inom en radie på 76 meter från byggnaderna.
– Det visade sig att endast kunskapen om poliserna skulle kunna ha en avskräckande effekt på brottsligheten, säger Anuj Shah.
Känslan av anonymitet
Psykologin bakom tankesättet har forskarna testat i flera labbförsök och visar att människor själva känner sig mindre anonyma när de vet mer om andra. Alltså när vi vet mer om andra tror vi att de automatiskt också vet mer om oss. Att brottsligheten verkar sjunka kan bero på att anonymiteten minskar när man lär känna sina närpoliser bättre.
– Vi tror generellt att våra tankar och handlingar är mer uppenbara för andra än vad de faktiskt är, säger Anuj Shah.
Komplement till polisens arbete
Det goda resultatet på antalet brottsanmälningar höll i sig i några månader efter att informationskorten skickats ut i bostadsområdena. Forskarna påpekar att metoden inte ensamt kan lösa några problem, men att det finns hopp om att fortsätta utveckla metoden och i framtiden använda den som en komplettering till polisens arbete för att minska brottsligheten.
– Jag tror det är mycket kvar att förstå för att kunna integrera den här metoden i polisens arbete, men det är lovande, säger Anuj Shah.
Spela videon för att möta den svenska polisen Nadim Ghazale som tycker att den svenska polisen kan vara mer personlig om det har en brottsförebyggande funktion.