Vetenskapsreportern: Det här talar för och emot fler restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Munskydd, avstånd och videomöten. Folkhälsomyndighetens besked under torsdagen var att flera restriktioner kan vara tillbaka igen redan nästa vecka. Och det finns mycket som talar för det – samtidigt som det också finns skäl att inte ta i med hårdhandskarna, menar SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelquist.

Om smittspridningen fortsätter att öka kan Folkhälsomyndighetens allmänna råd återinföras, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under torsdagens pressträff.

Det handlar i så fall bland annat om att vuxna ska undvika trängsel, kollektivtrafik och använda munskydd i trånga miljöer.

Om smittspridningen ökar ytterligare finns det flera steg av åtgärder att ta till, där till exempel distansundervisning i gymnasiet finns som en åtgärd i sista steget.

Hör SVT:s vetenskapsreporter Bodil Appelquist om vad som talar för och emot återinförda restriktioner i klippet.

Exempel på föreslagna åtgärder

Vid en fortsatt ökad smittspridning med påverkan på hälso- och sjukvården ser Folkhälsomyndigheten i ett första skede behov av:

  • Allmänna råd till individerHåll avstånd och undvik trängselVälj om möjligt andra färdmedel än kollektivtrafikAnvänd munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas
  • Allmänna råd till arbetsgivareMöjliggör för anställda att i viss mån arbeta hemifrånGenomför om möjligt möten digitalt i stället för fysisktUndvik större samlingarVidta åtgärder för att personal ska kunna hålla avstånd på arbetsplatsen när så är möjligt
  • Allmänna råd till serveringsställen om trängsel
  • Allmänna råd till kollektivtrafiken

Myndigheten skriver på sin hemsida att ”de möjliga åtgärder som föreslås kan införas oberoende av varandra i olika steg utifrån en sammanvägd bedömning av vaccinationsgrad, vårdbelastning, situationen i omvärlden och trender i smittspridningen”.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.