Många med Parkinsons sjukdom upplever freezing-of-gait, gångstörningar. Det innebär att gången “fryser” och att benen står stilla trots att personen försöker röra på sig.
I en studie som publicerats i tidskriften Nature Medicine har en liten platta, en nervprotes, som skickar ut elektricitet opererats in vid kotorna i ländryggen på en patient.
Går som utan sjukdomen
Mannen i studien har levt med Parkinsons sjukdom i nästan 30 år och har haft stora problem med balans och gångfrysningar. Tidigare föll han flera gånger om dagen, trots en omfattande hjärnoperation.
Med protesen går han, enligt forskarnas kriterier, i stort sett som en frisk person. Han faller dessutom nästan aldrig.
– Just nu är jag inte ens rädd för trappor längre. Varje söndag går jag till sjön och jag går ungefär sex kilometer. Det är otroligt, säger den franska patienten Marc.
Ett stort steg mot möjlig behandling
Hittills har metoden bara testats på en människa utöver djurförsök. Nu behövs större studier med fler patienter för att se hur stor den generella effekten är.
– Steget från djurförsök till människoförsök är väldigt svårt att få ihop i Parkinson, det funkar inte alltid. Så på det sättet har man redan kommit långt i den här studien. Det är ett viktigt steg på väg mot nästa tillämpning, säger Sara Riggare som är patientforskare vid Uppsala universitet och tagit del av studien.
Ytterligare sex personer kommer att testa behandlingen under nästa år.
Forskaren Sara Riggare berättar om sina gångfrysningar i videon ovan.