Se hur det såg ut när forskare i ett laboratorium iscensatte ett asteroidnedslag. Foto: NASA Video: Terik Daly

Experiment avslöjar hur asteroider ger vatten till planeter

Uppdaterad
Publicerad

Källan till jordens vatten är lite av ett mysterium. Det finns teorier om att det kan ha kommit från asteroider. Men hur det skulle ha gått till i så fall har varit oklart. Nu ger forskare en möjlig förklaring.

Asteroider kan innehålla vatten i form av is. Om de slår ner på till exempel en planet, smälter isen och omvandlas sedan till vattenånga på grund av värmen som uppstår.

I en ny studie, som publiceras i Science advances, iscensatte forskare asteroidnedslag i laboratoriet för att ta reda på om asteroider skulle kunna leverera vatten till andra planeter. Forskarna menar att traditionella nedslagsmodeller utgår ifrån att vatten ångar bort när asteroider slår ner.

– Det har funnits väldigt lite kännedom om det här tidigare och man har ofta ansett att vattenkomponenter helt enkelt förgasas och avdunstar, instämmer Henrik Skogby, professor i mineralogi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, som tagit del av studien.

Experimentet

Eftersom vetenskapliga modeller inte alltid ger hela bilden bestämde sig forskarna för att göra kompletterande experiment. I det huvudsakliga experimentet använde de ett vattenhaltigt mineral, antigorit, som förekommer i stenmeteoriter. Det fick illustrera en asteroid.

Som måltavla användes torkad pimpsten, vilket påminner om ytmaterialet på många himlakroppar. Forskarna sköt sedan antigorit på pimpstenar med en hastighet på fem kilometer i sekunden.

– Jag tycker att experimentet genomförts realistiskt, vilket är en styrka i studien. Det är bra val av material och hastigheten anses vara typiskt för kollisioner vid planetbildning och i asteroidbältet, säger Henrik Skogby.

Jordens vatten

Resultaten visade att 30 procent av vattnet i en asteroid kan bevaras under ett nedslag. Även om mycket av vattnet ångar bort visade det sig att en stor mängd vattenånga hinner fångas upp av andra material som bildas vid nedslaget.

– Studien visar tydligt att det är möjligt att stora mängder vatten kan ha kommit till jorden och att det i så fall kan ha gått till såhär. Jag tycker att det är troligt att åtminstone en del av vattnet måste ha levererats genom nedslag, säger Sanna Alwmark, nedslagsgeolog vid Lunds universitet, som också tagit del av studien.

Bygga vidare

Även om forskarna i experimentet försökt efterlikna ett verkligt skeende vill Sanna Alwmark poängtera att forskarna inte studerat ett verkligt nedslag.

– Experiment är jätteviktiga för att föra vetenskapen framåt. Jag tycker att man nu behöver gå vidare med att studera färska nedslagsprodukter och bygga vidare på diskussionen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.