Under två måndagar har vi haft en klimatexpert med på Twitter för att svara på frågor från våra läsare, tittare och följare. För att ställa en fråga markerar man den med #climatemonday på Twitter eller Instagram. Varje fråga och svar får max vara på 140 tecken. Så här såg det ut förra måndagen då det diskuterades mat och klimat.
Jonas Nilsson: Går det att sätta likhetstecken mellanklimatsmart mat och ekologisk mat?
Johanna Björklund: Nej inte alltid, LCA (livscykelanalys)visar att eko grönsaker spannmål en fördel för klimatet, kött ingen skillnad.
Anton Persson: Är svenskt kött alltid att föredra?
Johanna Björklund: Ja, svensk kött från djur som betar eläter matrester & äter importfoder bidrar positivt till klimat & miljö& man har koll.
Pontus Andersson: Ekologiskt har samma CO2utsläpp ochnäringsvärde som konv.? Mindre insatsmedel o mindre skördar alltså mer mark ogödselbehov
Johanna Björklund: ja skillnaden går inte alltid mellan konv& eko, utan här är bete & hö/enilage uppfött viktigast, men eko harandra miljö+
Sanne: Om det vegetariska alternativet innebärväxthustomater+hitflugna ärtor från Kenya, är vego ändå bättre för klimatet änkött?
Johanna Björklund: om man äter tex sojan direkt istället föratt gå via djuren 10ggr lägre klimatp. men viktig att välja eko. & svenskaalt. oxå
Peter Frandén: Om man inte vill sluta äta kött pga gott ochvit man. Vad kan jag göra istället?
Johanna Björklund: jag skulle välja kött från djur som baraätit grovfoder (bete, hö, ensilag) & vilt de är klimatsmarta. du behöverinte sluta äta kött, ät mindre, välj med omsorg! Djuren behöves oxå, men kons.ökat med 50% sedan -90 & då import
Pontus Andersson: Ät lördagskött o betala extra förnaturbeteskött om du måste ha nötkött, annars vilt. Kyckling ibland o alltidmindre mängder
Johanna Björklund: som du skriver äta mindre mängd kött, oxåbättre för hälsan & kompl. med lokala rotfrukter, lök, vitkål, potatis& matkorn. och så skulle jag välja gris & kyckling som ätit matrester -om det vore lagligt att ge dem det, det är klimatsmart
Markus Poletti: Hej Johanna. Jag undrar över evmiljö/klimateffekter av veganism vs vego. Inga djur äts men istället exotiskasubstitut
Johanna Björklund: då skulle jag hellre äta morötter ochvitkål, goda och nyttiga nu, och längta efter goda tomater till våren &torkade går bra
Linda ScottJacobsson: Har det räknats på klimatpåverkan frånprod av bekämpningsmedel? Kan man säga nåt om det generellt?
Johanna Björklund: ja, fossil energi i industrin viktigastoch det är ofta inte så stort i jmf. men konstgödsel som är den stora bovenhär,
Elsa Fries: Var hittar jag studier på olika mejeriprodukteroch deras klimatpåverkan?
Johanna Björklund: bra att börja med är Klimatmatlistan, på SIK finns oxå LCA på mejeriprod.
Jonas Nilsson: Hur stor del av matens klimatpåverkan stårtransporten av maten för? Obetydande? Stor del?
Johanna Björklund: en liten del, men relativt mer förgrönsaker än för kött & våra resor till affären står för 1/2 avklimatpåverkan av dessa
Pontus Andersson: Varför minskas inte svinnet genom attminska färskvarorna? Bröd håller bäst kvalité i frysen och köttfärs fryses oftahemma.
Johanna Björklund: bra idé! Även om frysen kräver elenergi,så på sommaren tänker jag att det är bättre att handla färskt & fräschtnära
Anton Persson: Är det klimatsmart att äta hästkött?
Johanna Björklund: hästkött är som andra djurslag, storpåverkan pga av foder, gödsel m.m. om hästen gjort nytta är det bättre, texarbetshäst.
Pontus Andersson: Hur långt når Rockströms fem förslag omatt öka jordbrukets produktivitet och kolsänka? Begrav plogen, samla vattenosv.
Johanna Björklund: ingen vet men tills. med de andramiljöutmaningarna, behöver vi producera mat på förnybara res. binda kol, bevaramångfald mm
Sanne: Hur är det med ost kontra kött? ofta rekommenderasvegetariskt alternativ m jättemkt ost, är det verkligen bättre för klimat?
Johanna Björklund: nej ost har oxå stor klimatpåverkan detkrävs 10 ggr mer energi för samma mängd energi som vi får, men prod.sätt spelarroll
Jonas Nilsson: Är vilt bättre än tamdjur? Kyckling lär hamindre påverkan än nöt. Är älg bättre än kyckling t ex?
Johanna Björklund: ja vilt är bättre, liksom kor påbetesmark el i skogen oxå, bidrar till CO2 inbindning & samlar in energi åtoss
Pontus Andersson: Hur ska avlönade människor ilivsmedelsbranshen ta ett större klimatansvar och låta folk leva avslappnat OCHansvarsfullt?
Johanna Björklund: håller med, det som är klimat- &miljöbra borde helt enkelt vara det godaste, enklaste & billigaste, butikerhar stort ansvar
Fakta
Frågestunden var en del av vår nya klimatsatsning #climatemonday som du kan läsa mer om här.