• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gorilla som springer, och en som tittar i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när djurparksgorillan Fobo möter friheten i Kongo-Brazzaville. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här tar djurparksgorillan Fobo första språnget ut i frihet

Publicerad

Varje år avlivas mängder av djurparksdjur. Det föds helt enkelt fler djur än vad djurparkerna behöver och kan ta hand om. I ett unikt projekt jobbar en djurparksägare i England med att återintroducera zoogorillor i det vilda i Kongo. Något som visat sig vara en lång och dyr process.

Det pågår en strid om djurparkers vara eller inte vara. En av de starkaste motståndarna är från Storbritannien och driver själv två djurparker.

– Jag tycker att djurparkerna ska fasas ut inom de närmsta 25-30 åren. Om vi har vilda djur inlåsta så måste vi även göra allt vi kan för att göra dem vilda igen, säger Damian Aspinall i Vetenskapens värld: Djurparkskriget.

Djur avlivas

Det är mycket kostsamt att få tillstånd, transportera och skydda djur som ska släppas ut i naturen, därför är det sällan en lösning för djurparker. Istället avlivas många djurungar som inte får plats på djurparken.

Damian Aspinall driver själv två djurparker men hans mål är att föra tillbaka så många av sina egna djur som möjligt till naturen. Något som visat sig betydligt svårare än han trodde.

Dåliga gener

Forskning visar att djur i fångenskap förändras både fysiskt och socialt och kan få problem att överleva utanför djurparken. Genetiska problem och inavel är vanligt, vilket kan göra djuren olämpliga att sättas ut i det vilda.

Det finns ett motstånd till Damien Aspinalls arbete inom djurparksvärlden, bland annat från Europeiska samarbetsorganisationen för djurparker, EAZA.

– Första frågan är var är det vilda för dem, där de kan ha ett bra liv, hitta rätt mat, hitta rätt partners? Den andra frågan är om djuren är redo att leva i det vilda? säger EAZAs vd Myfanwy Griffith.

Gorillor har släppts ut

Detta stoppar inte Damian Aspinall som driver ett unikt projekt i Kongo-Brazzaville med att föra ut gorillor. Än så länge har hans organisation återintroducerat 22 zoogorillor och fyra till är på väg ut i frihet.

Se Vetenskapens värld: Djurparkskriget på SVT Play eller på SVT2 måndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.