Vaccin mot humant papillomvirus, HPV, ges till flickor mellan 10 och 12 år, och skyddar mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
I Sverige har en halv miljon flickor och kvinnor hittills fått vaccinet. Av dessa har 0,00001 procent, fem personer, fått ersättning av Läkemedelsförsäkringen för biverkningar som kan ha med vaccinet att göra, bland annat hjärninflammation och yrsel.
MEN: det betyder inte att det är bevisat att vaccinet är orsaken, bara att det inte är osannolikt.
LÄS MER: Anna fick livmoderhalscancerbeskedet under graviditeten
Danska larmrapporter
För några år sedan misstänkte danska läkare att vaccin mot HPV kunde orsaka den ovanliga nervsjukdomen POTS som kan ge svimningar och yrsel. Europeiska läkemedelsverket, EMA, utredde misstankarna grundligt men hittade inga bevis för att vaccinet orsakar POTS.
Skolsköterskor får många frågor av föräldrar som är oroliga att HPV-vaccinet ska orsaka biverkningar på samma sätt som vaccinet mot svininfluensan gjorde 2009, då hundratals unga fick den obotliga sjukdomen narkolepsi.
Men vaccinet mot svininfluensan var helt nytt och hann inte testas så länge. Att det gav allvarliga biverkningar upptäcktes också snabbt efter att massvaccineringen börjat.
HPV-vaccinet däremot är ett av världens mest välundersökta läkemedel.
LÄS MER: Föräldrar förtjänar saklig information om riskerna med HPV-vaccinet
Välstuderat
Flera stora studier har gjorts om vaccinets säkerhet och det har getts till över 80 miljoner kvinnor i världen i mer än tio års tid, utan att allvarliga biverkningar har upptäckts.
Samtidigt gör farliga varianter av HPV att 50.000 svenska kvinnor varje år får cellförändringar i underlivet. 15.000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling. 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer. 150 överlever inte sjukdomen.
Tack vare HPV-vaccinet kan flickor skyddas mot de två farligaste varianterna av viruset, som tillsammans orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.