Företagen i studien rapporterade färre sjukdagar, färre anställda som sade upp sig och en positiv effekt på produktiviteten. En majoritet av företagen och organisationerna som deltog har valt att fortsätta med förkortad arbetstid även efter studien.
I slutet av studien rapporterade bland annat 70 procent av de anställda minskade nivåer av utbrändhet och 40 procent uppgav att de var mindre stressade.
Göran Kecklund som är professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet har läst rapporten.
– Det stämmer överens med vad resultat från tidigare svenska studier har visat. Man mår bättre om man får kortare arbetstid och samma lön, säger han.
Har inte publicerats
Men studiens tillförlitlighet ifrågasätts. Den är inte publicerad i en vetenskaplig tidsskrift, vilket innebär att forskarna bakom den inte har redovisat sina metoder lika utförligt som om den vore publicerad. Andra forskare har heller inte granskat forskningen.
Studien genomfördes dessutom bara under sex månader.
– Det är alldeles för kort tid för att säga något om de långsiktiga effekterna av arbetstidsförkortningen, exempelvis sjukskrivningar. Men det skulle vara intressant att göra en liknande studie i Sverige, men med en mer vetenskaplig metod, säger Göran Kecklund.
”Okritisk inställning”
Bakom rapporten står den brittiska tankesmedjan Autonomy research, som beskriver sig som oberoende progressiv, och forskare från bland annat universitetet i Cambridge och Boston college. Studien genomfördes i samarbete med intresseorganisationerna 4 Day Week Global och 4 Day Week Campaign som kampanjar för kortare arbetsvecka i Storbritannien och globalt.
– Jag får en känsla av att de har lite okritisk inställning. Jag undrar om de var intresserade av att hitta brister, säger Göran Kecklund.
”Hellre sextimmarsdag än fyradagarsvecka” – hör vad några personer tycker om att jobba mindre i klippet ovan.