Den första födseln i världen efter en livmodertransplantation skedde i Sverige 2014. Sedan dess har ytterligare nio barn fötts på den vägen – och forskningen har gjort ännu ett framsteg.
Det svenska teamet har nu för första gången genomfört en transplantation med en livmoder från en avliden donator. Transplantationen skedde i december 2019 utan komplikationer och mottagaren, en kvinna i 30-årsåldern, mår bra.
– Skillnaden mot när vi har gjort detta på en levande donator, oftast en mamma, är att det är en lång svår kirurgi. Det tar uppemot tio timmar och det är naturligtvis förknippat med risker. Nu slipper man den risken, säger Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin, till SVT Nyheter.
Totalt tre barn hittills
Världen över har tre barn hittills fötts efter transplantation av livmoder från en avliden donator: ett barn i Brasilien och två i USA. I Sverige kan den första födseln ske tidigast 2021. Planen är att inleda försök att göra den svenska kvinnan gravid i höst, tio månader efter transplantationen. Det sker genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i livmodern.
Fler möjliga donatorer
Vid de livmodertransplantationer som tidigare genomförts har donatorn ofta varit mottagarens mamma eller annan närstående. Med den nya tekniken ökar antalet möjliga donatorer, och även kvinnor utan en lämplig donator i sin närhet kan komma i fråga för transplantation.
– Min bedömning är att 20 procent av alla livmodertransplantationer kommer att göras på en avliden donator, säger Mats Brännström.
Donatorn i det aktuella fallet var en kvinna som tidigare fött barn och som var i fertil ålder när hon hastigt gick bort. Frågan om organdonation ställdes till de efterlevande eftersom hon inte fanns i donationsregistret.
”Vi kan ge hopp”
I framtiden hoppas Mats Brännström och hans team att studien ska bli en klinisk behandling, så att kvinnor i hela landet som kan ha nytta av metoden ska få hjälp. Framförallt är det kvinnor som föds utan livmoder som kan bli hjälpta av behandlingen.
– Det känns bra att vi kan ge hopp till de kvinnor som inte har hittat någon lämplig donator.
Fakta: Livmodertransplantation
Den svenska forskningen kring livmodertransplantationer har pågått sedan 1999. Till en början gjordes försöken på möss och senare på får.
Den första transplantationen på en människa gjordes 2012 och i september 2014 föddes världens första barn av en kvinna med en transplanterad livmoder.
Transplantationerna, som fortfarande sker på forskningsstadiet, görs numera med robotassisterad titthålskirurgi. Åtta operationer har gjorts i Göteborg med hjälp av den nya tekniken, ett barn har fötts och en graviditet pågår.
De som ingår i försöken med transplantation av livmoder från avliden donator är personer som på olika sätt ingått i de tidigare studierna men inte kunnat fullfölja dem.
Källa: Sahlgrenska akademin