Vi äter oftast bara sill på högtider som jul och midsommar. Men kanske det är dags att tänka om.
En av anledningarna till att sillen ofta lyfts upp av livsmedelsforskare är att den är både näringsrik och har låg klimatpåverkan, vilket gör att den är bättre än de flesta andra animaliska produkter.
Sillen släpper under en livscykel som matvara ut 0,6 koldioxid-ekvivalenter per kg. Det kan jämföras med ris som släpper ut 3,0 per kilo och spagetti som snittar på 0,8 koldioxid-ekvivalenter per kg, enligt forskningsinstitutet RISE:s beräkningar.
Men varför är sillen så miljövänlig?
— Många sillbestånd fiskas hållbart. Dessutom är sill en stimbildande fisk som kan fiskas mycket energieffektivt, vilket gör att den bland animaliska livsmedel är svårslagen när det gäller klimatpåverkan, säger Friederike Ziegler, forskare hållbar sjömat på RISE Research Institutes of Sweden.
Finns det ingen risk att vi fiskar ut sillen då?
— Det går att överfiska även sillbestånd, men de flesta sillbestånd är idag hållbart fiskade. I Östersjön finns problematiken med miljögifter som gör att man inte kan äta den obegränsat.
Men för havens och klimatets skull, är det ändå bäst att inte äta fisk alls?
— Om du frågar mig så tycker jag inte att det är bäst att inte äta fisk alls, men den fisk eller sjömat vi äter ska vara hållbart fiskad eller odlad. Med det sagt är sillen är svårslagen miljömässigt och näringsmässigt även jämfört med vissa livsmedel från växtriket.
Studien om sillens positiva effekter på hjärnsjukdomar är publicerad i Nature.
Studien om livsmedels miljöpåverkan i förhållande till näringsinnehåll är publicerad i Journal of cleaner production.
Studien om att sill klarar av en ökning av koldioxid i haven är publicerad i Nature.