• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att ta hjälp av klasskompisarna och till exempel anordna frågesporter tillsammans är bra för inlärningen. Foto: Roald Berit/NTB Scanpix/TT

Lista: Så pluggar du bäst

Uppdaterad
Publicerad

Höstterminen har börjat och SVT Vetenskap har frågat två hjärnforskare hur man förbättrar sin inlärning.

  • Var rädd om känslan. När man skapar varaktiga minnen är känslan det kanske allra viktigaste. Man minns bättre om man upplever skolan och inlärningen som positiv.
  • Sprid ut pluggandet. Inför prov är det viktigt att inte memorera allting dagen före. Då kommer kunskapen bara bli tillfällig.
  • Gör läxorna tidigt. Skjut inte upp läxorna till det sista du gör innan du somnar för då tar de längre tid och du lär dig troligen sämre.  
  • Fokusera. Det kan vara svårt när mycket händer runt omkring en. Försök att inte omedelbart titta på och svara på plingen i dina tekniska prylar. Prioritera skolan när du är där.  
  • Sätt upp mål. Det är lättare att hitta motivation till att lära sig om man sätter upp mål. 
  • Sov, träna och ät bra. För att hjärnan ska klara alla processer som måste ske för att bilda nya minnen är det viktigt med energi och vila. Se därför till att hålla dig i form och att du får tillräckligt med sömn.  
  • Frågesport. Ta alla tillfällen att testa och använda dina kunskaper. Då lagras de bättre och mer långvarigt i hjärnan. Gör en frågesport tillsammans med kompisarna! Då får du både repetera det du lärt dig och testa dina kunskaper. 

Källa: Lars Olson, hjärnforskare och professor i neurobiologi vid Karolinska institutet och Torkel Klingberg, hjärnforskare och professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.