• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spela klippet för att höra hur den fornengelska dikten kan ha framförts av barderna på folkvandringstiden. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Lyssna: Så kan sagan om Beowulf ha låtit – på 500-talet

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan sagan om Beowulf skrevs ner så kan den ha berättats av barders om var dåtidens sångare. Musikern och forskaren Benjamin Bagby har ägnat 30 år åt att återskapa hur den kan ha låtit.

– Det här hade nog inte låtit främmande för dem, säger han i Vetenskapens värld.

I programmet spelar amerikanen Benjamin Bagby upp sagan på sång och harpa så som den kan ha låtit när barderna framförde den på folkvandringstiden.

Men Benjamin Bagby beskriver det inte som att han sjunger när han framför sagan. 

– Jag är försiktig med ordet “sjunger” eftersom jag tror mer på att man använde rösten i alla möjliga former, någonstans mellan prata och sjunga och mellan skrika och viska, säger han i programmet.

En bloddrypande historia 

Historien skrevs ner i England runt 700-talet, men utspelar sig i södra Skandinavien. Den handlar om hjälten Beowulf som begav sig till Danmark på 500-talet för att hjälpa den danska kungen att döda odjuret Grendel.  

Men långt innan sagan skrevs ner, kan den ha framförts av barder på ett sätt som liknar det som Benjamin Bagby kommit fram till.  

– Jag vet inte om det låter autentiskt. Vi kanske inte kan föreställa oss hur det lät. Men det här hade nog inte låtit främmande för dem, säger han i programmet.

Här är hela klippet när Benjamin Bagby framför sagan om Beowulf:

I Vetenskapens värld – Sanna sagor får vi reda på vilka kopplingar sagan om Beowulf har till vår svenska historia och vilka delar av den som kan vara sanna. Programmet sänds i SVT2 klockan 20:00 den 21 oktober 2019 och finns att se på SVT play från och med den 20 oktober. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.